Smanjena popularnost Syrize u Grčkoj

U susret vanrednim izborima u Grčkoj, popularnost ljevičarske stranke Syriza u odnosu na konzervativne protivnike smanjena je na samo 0,4 posto, pokazuje najnovija anketa.

Mnogi sada vjeruju da bi odluka Alexisa Tsiprasa da sazove ove izbore, mogla da donese više štete nego koristi.

Mnogim Grcima život nije med i mlijeko. Usred mjera štednje, nabavka čak i nekoliko breskvi zahtijeva složenu kalkulaciju. Penzioneri u dnevnom centru u Pireju dobijaju svoje kao poklon od farmera iz sjeverne Grčke. Ali, gorak okus u ustima mogla bi ostaviti još jedna vlada pod vodstvom Syrize.

”Radili smo dostojanstveno, a sada nam uzimaju novac iz novčanika. Ne možemo si priuštiti  kupovinu čak ni komada voća“, žali se penzionerka Stavroula.

Devedesetogodišnja Stavroula je među onima koji tvrde da je Syriza odustala od obećanja o ukidanju mjera štednje. Vladajuća stranka pristala je, naposlijetku, na prihvatanje strogog paketa pomoći, smanjujući njihove penzije.

Tsipras računa na novi mandat

Vođa Syrize, Alexis Tspiras, računa na drugi mandat nakon prijevremenih izbora zakazanih za 20. septembar. Ali, penzioneri nisu jedini čija se podrška smanjuje. I unutar stranke, neki članovi su ih napustili i priključili se parlamentarnim grupama protiv paketa pomoći. Bivša članica parlamenta, Zoe Constantopulou najnovija je važna ličnost koja je dala podršku ljevičarskoj stranci Narodno jedinstvo.

A najnoviji rezultat anketa ne ide u prilog Syrizi. Partija vodi tek 0,4 posto u odnosu na glavne protivnike, pad od jednog postotka u odnosu na prethodnu anketu od prije samo četiri dana.

”Ovo bi moglo prouzrokovati probleme ne samo za izbore, već potencijalno i u načinu na koji se Grčka nosi sa programom reformi”, kazala je Jane Foley, tržišna analitičarka.

Pristalice Syrize kažu da će sa novim mandatom doći nove reforme i eventualno, povratak prosperitetu. Za neke, to je izborni rizik koji možda nisu spremni poduzeti.

Izvor: Al Jazeera