Poziv islamskim zemljama da prime izbjeglice

Unija je pozvala zemlje da zbrinu izbjeglice na dostojanstven način, kako bi spriječili njihovo stradanje i ponižavanje (AP)
Unija je pozvala zemlje da zbrinu izbjeglice na dostojanstven način, kako bi spriječili njihovo stradanje i ponižavanje (AP)

Međunarodna unija islamskih učenjaka, s Yusufom al-Qaradawijem na čelu, pozvala je sve zemlje islamskog svijeta da pomognu sirijskim izbjeglicama.

U pisanom saopćenju Unije, koje potpisuju njen predsjednik Qaradawi i generalni sekretar Ali al-Qaradawi, navodi se da je bratski narod Sirije izložen stravičnim zločinima i primoran napustiti svoju zemlju, prenosi Anadolija.

Međutim, veliki broj izbjeglica strada i na opasnom putu spasa preko Sredozemnog mora i biva ponižavan na granicama.

Spriječiti stradanje i ponižavanje

Iz Unije pozivaju sve islamske vjerske zvaničnike svijeta da na hutbi, redovnom predavanju tokom zajedničke molitve petkom, džume-namaza, s ciljem jačanja svijesti o tragediji sirijskog naroda, upravo govore o tom pitanju i pomole se za spas naroda te zemlje.

Islamski učenjaci okupljeni u Uniji pozvali su arapske i islamske zemlje da prime sirijske izbjeglice.

Pozivaju ih i da zbrinu ljude na dostojanstven način, kako bi spriječili njihovo stradanje i ponižavanje na granicama drugih zemalja.

Izvor: Agencija


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO