Kina obećala smanjenje broja vojnika

Kineski predsjednik obećao je smanjenje broja vojnika za 300.000, na ukupno dva miliona. Rekao je to na vojnoj paradi u Pekingu povodom kraja Drugog svjetskog rata.

U Pekingu su i lideri Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ponos nacije i vojne moći na Trgu Tjenanmen je historijska šansa za Kineze da se sjete miliona koji su dali živote tokom Drugog svjetskog rata u borbi protiv japanske agresije.

Slične parade na Tiananmenu nije bilo još od 2009. a obilježava se tek četvrti put od 1960. godine.

Dvanaest hiljada vojnika, sadašnjih i bivših, predstavili su sve dijelove kineske vojske u preciznom tajmingu.

Vojna moć Kine je predstavljena upravo na toj manifestaciji.

Više od 80 posto prikazane vojne opreme pojavljuje se prvi put. Tenkovi, oklopna vozila, dronovi, artiljerija te desetine letjelica plijenili su pažnju okupljenoj masi.

„Veliki sigurnosni kordon okružuje paradu i prostire se na nekoliko kilometara. Mnogi Kinezi, zapravo, mogu vidjeti paradu samo na televiziji ili sa vidikovaca na putu ili na obližnjem mostu“, javlja reporter Al Jazeere Sohail Rahman.

Jer, za posjetioce, pravi šou je na nebu.

Fascinirana masa

“Gledala sam nekoliko prošlih parada na TV-u, ali ova je najspektakularnija. Najveća je i po obimu i po historijskom momentu za Kinu“, rekla je jedna posjetiteljka.

“Kina je već najjača zemlja na svijetu, naša zemlja je veoma prosperitetna, živimo sve bolje. Sada su svi u zemlji ponosni što su Kinezi“, smatra jedan od okupljenih.

Mnogi su bili tu zbog dugo očekivanog govora kineskog predsjednika, uključujući i zvanice, šefove država i delegacija iz više od 100 zemalja.

“Narodna oslobodilačka vojska Kine je armija naroda. Njena dužnost je da čuva nacionalnu sigurnost i dobrobit ljudi, da izvršava svoju plemenitu misiju očuvanja svjetskog mira. Ovdje, objavljujem da će Kina smanjiti broj aktivnih vojnika za 300 hiljada“, rekao je kineski predsjednik Xi Jingping.

Uprkos ovoj značajnoj izjavi, mnogi lideri zapadnih država i japanski premijer nisu došli. Smatraju da Kina pokazuje snagu, šalje poruku da može da brani sebe, ali i bilo koju spornu teritoriju na koju polaže pravo.

Ali bio je Vladimir Putin, pa je tako ovo druga velika vojna parada ove godine koju dva lidera prate rame uz rame. 

Kina je bila na strani pobjednika tokom Drugog svjetskog rata. Vojnici iz deset država, uključujući centralnu Aziju, Rusiju i Pakistan uzeli su učešće, pa i gardisti iz Srbije.

Sedamdeset godina nakon rata, kao i mnoge druge zemlje, Kina se sjeća svojih palih heroja i odaje počast žrtvama.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO