Guverner: Nacistički voz s blagom u Poljskoj je izmišljotina

Guverner provincije rekao je da policija pokušava zaustaviti lovce na blago i da je tražio od vojske da ispita teren (AFP)
Guverner provincije rekao je da policija pokušava zaustaviti lovce na blago i da je tražio od vojske da ispita teren (AFP)

Guverner Narodne banke Poljske Marek Belka izjavio je da je priča o vozu s nacističkim zlatom koji je navodno pronađen na jugozapadu te zemlje izmišljena i da je riječ o neslanoj šali i prevari.

Na pitanje da li bi eventualno pronađeno zlato iz voza moglo povećati rezerve centralne banke Poljske, Belka je rekao da vjeruje da niko u centralnoj banci nije ni sekundu razmišljao o toj temi, navodi Reuters.

Zamjenik poljskog ministra kulture rekao je, međutim, prošle sedmice da je gotovo siguran da je u Poljskoj lociran nacistički voz, koji je navodno nestao pred kraj Drugog svjetskog rata.

Vlasti u Poljskoj pokrenule su prije dva dana akcije protiv lovaca na blago koji su preplavili okolinu grada Walbrzych, na jugozapadu te zemlje, gdje je navodno pronađen voz.

Zlatna groznica

Nakon što su jedan Poljak i jedan Nijemac 20. augusta objavili da su pronašli nacištički voz pun blaga – zlata, dragulja i vrijednih umjetničkih djela, koji je navodno nestao pred kraj Drugog svjetskog rata, taj grad i okolni šumoviti predjeli suočavaju se sa “zlatnom groznicom”.

Kako prenosi agencija AP, ljudi s detektorima metala preplavili su oblast.

Guverner provincije Tomas Smolarc rekao je u ponedjeljak da ih policija pokušava zaustaviti i da je tražio od vojske da ispita teren.

Prema navodima zvaničnika, prethodni izvještaji o nalazištu pokazali su da se tamo nalaze samo stari dijelovi metala.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO