Gaza: Sitne radosti u zidovima jarkih boja

Neki dijelovi Gaze su nakon prošlogodišnje izraelske invazije potpuno sravnjeni sa zemljom. Međutim, stanovnici jednog kvarta odlučili su sami uljepšati svoje domove, nisu čekali međunarodne donacije.

Naselje Al-Zeytun je puno uskih uličica i ofarbanih prolaza koji su jarke boje i ukrašeni živopisnim dekoracijama.

To naselje je dom za nekoliko stotina Palestinaca – uključujući i Imada Naifa.

Pozitivan utjecaj

On kaže da je nakon izraelske ofanzive prošle godine, morao pronaći način da unese ljepotu u svoj život.

”Na početku sam farbao zidove u svojoj kući. Toliko me to razveselilo da sam odlučio ofarbati i vanjski dio kuće. Nakon što su komšije vidjele šta sam uradio, i oni su uradili isto”, kazao je Naif.

Jedna lokalna dobrotvorna fondacija donirala je sredstva kako bi pomogla ostatku zajednice za ukrasi vanjske zidove svojih domova.

Stanovnici Al-Zeytuna kažu da je farbanje zidova imalo nevjerovatno pozitivan utjecaj na njihovu djecu, koja su traumatizirana zbog izraelskih napada.

Fondacija Save the Children kaže da se 90 posto roditelja u Gazi žali da njihova djeca pate od neprestanog straha i to 12 mjeseci nakon okončanja rata.

”Ja nisam psihijatar, ali ponašanje naše djece se toliko promijenilo nabolje. Umjesto da su tužna, ili da ispisuju grafite po zidovima, oni se trude da naše ofarbane zidove sačuvaju od uništenja”, tvrdi Naif.

Širom Gaze hiljade Palestinaca i dalje žive u ruševinama svojih kuća ili u improvizovanim skloništima.

Blokada Gaze

Neki čak žive i u kontejnerima. Sve se to dešava uprkos činjenici da je međunarodna zajednica donirala milijarde dolara za obnovu Gaze.

Istovremeno, Izrael nastavlja svoju vazdušnu, pomorsku i kopnenu blokadu Gaze.

Mais je Imadova kćerka.

”Moramo promijeniti način na koji ljudi razmišljaju. Ne želim da djeca samo pričaju o mučenicima, tenkovima i granatiranju. Želim da razmišljaju, primjera radi, o farbanju i uzgoju povrća. Umjesto destrukcije i smrti, trebaju razmišljati o životu. Ne smijemo se predati”, zaključila je Maisa.

To je poruka koja prkosi tužnoj realnosti današnje Gaze.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više od milion i po stanovnika Gaze, koji žive pod okupacijom na prostoru od samo 360 kvadratnih kilometara, za pet godina bi se moglo naći u nemogućim uslovima za život. UN-ova agencija za trgovinu i razvoj tvrdi da su nazaposlenost i siromaštvo dostigli rekordan nivo. Za postojeću situaciju okrivljuju tri rata i izraelsku ali i […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO