EU produžava sankcije Rusiji za šest mjeseci

Odluka će stupiti na snagu poslije objavljivanja u Službenom glasniku Evropske unije (Getty Images)
Odluka će stupiti na snagu poslije objavljivanja u Službenom glasniku Evropske unije (Getty Images)

Evropska unija će na još šest mjeseci produžiti sankcije ruskim zvaničnicima i predstavnicima proruskih snaga na istoku Ukrajine, najavljeno je iz Brisela.

“Postoji politički dogovor i zvaničnici su se složili da produže sankcije na šest mjeseci do marta naredne godine”, naveo je izvor iz EU-a u izjavi za AFP poslije sastanka diplomata iz zemalja Evropske unije.

Odluka će stupiti na snagu poslije objavljivanja u Službenom glasniku EU-a.

EU je uvela zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za blizu 150 pojedinaca i gotovo 40 pravnih lica zbog njihove navodne uloge u sukobu u istočnoj Ukrajini, koji su izbili početkom 2014. godine, prenosi Tanjug.

Ruske sankcije

Moskva je više puta ponovila da su sankcije koje je uveo Zapad zbog krize u Ukrajini kontraproduktivne.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da “podsticanje konfrontacija i pokušaj da se izvrši pritisak sankcijama vode u ćorsokak”.

Moskva je, također, sačinila svoju crnu listu od skoro 90 zvaničnika i političara iz EU-a i uvela zabrane na uvoz hrane iz EU i druge robe.

Ruska ekonomija već uveliko trpi zbog sankcija EU-a, mada su u zemljama Unije, također, bili primorani ponuditi značajnu pomoć poljoprivrednicima i drugima pogođenima mjerama ograničenja uvoza, navodi francuska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO