Snowden objavio podatke o britanskim agentima

'Prismotra se ne provodi radi sigurnosti, ona se odnosi na kontrolu', kaže Snowden (EPA)

Bivši suradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden objavio je nove podatke o specijalnim službama, ovoga puta britanskim.

U objavljenim dokumentima Snowden ukazuje na to da je Centar za vladine veze Velike Britanije 2009. godine pokrenuo tajni program pod šifrom “Karma police” radi prikupljanja i analize podataka o korisnicima interneta, javio je ruski Sputnjik.

Iz dokumenata koje je objavio Snowden jasno je da je britanska obavještajna služba razvila tajni program za praćenje aktivnosti korisnika interneta po cijelom svijetu.

Snowden od 2013. godine živi u Rusiji gdje je dobio azil, a nakon što je napustio SAD i otkrio da američka NSA, za koju je radio, špijunira milijune osoba u svijetu, uključujući i lidere nekih država.

‘Sastavljanje mozaika’

Program pod šifriranim nazivom “Karma police” analizira internetske afinitete ljudi, uključujući informativne stranice i stranice radio-postaja koje rado posjećuju, kao i djelatnost na društvenim mrežama i povijest pretraga.

Svi ti podaci provjeravaju se radi stvaranja svojevrsnog dosjea i eventualnog otkrivanja sumnjive djelatnosti korisnika.

Program je pokrenut bez javnog razmatranja i bez odobrenja parlamenta.

Iz analitičkog centra “Open Intelligence” podsjećaju kako agenti službi sigurnosti i obavještajne službe tu metodu nazivaju “sastavljanje mozaika”.

“Zabrinjava to koliko daleko oni mogu ići. Hoćemo li biti sigurniji ako obavještajna služba sazna koje radio-postaje slušamo? Naravno da neće. Čini se da posljednjih nekoliko godina idemo u apsolutno nevjerojatnom smjeru. U razdoblju koji je označen u objavljenim dokumentima razvila se skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL). To svjedoči da totalno praćenje ne jamči sigurnost društva, nego naprotiv – samo povećava plast sijena u kojem treba tražiti iglu”, navode u centru “Open Intelligence”.

Snowden: Države to ne rade bez razloga

Prema riječima Edwarda Snowdena, masovno prikupljanje podataka ne donosi nikakvu korist društvu.

“Zbog čega se stvaraju programi namijenjeni navodnom održanju društvene sigurnosti, ako ne donose željeni učinak”, zapitao se Snowden.

“Ovi programi, zapravo, imaju određeni smisao – države ih ne pokreću bez razloga. Njihova vrijednost je u tome što prikupljaju operativne informacije. Takav pristup zasnovan je na konkurentnim odnosima država. Ovo se događa tajno, bez bilo kakvog ozbiljnog nadzora. Sve češće vidimo da takvi programi, najzad, udaraju po nama samima, po našoj zemlji, čak i ako se prave iz najboljih namjera”, smatra.

Navodi i kako “takve programe, koje su NSA i CIA zajedno koristile u zemljama kao što je Jemen, sada primjenjuje Služba federalnih maršala u SAD na obične prijestupnike, one koji nisu realna prijetnja za javnu sigurnost”.

“To ne može opravdati narušavanje prava milijuna građana SAD-a i drugih zemalja”, izjavio je Snowden.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO