Snowden na Twitteru: Nadzor ne prestaje

Snowden na Twitteru ima stotine hiljada sljedbenika (EPA)

Bivši uposlenik američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edward Snowden otvorio je nalog na popularnoj društvenoj mreži Twitter.

U svojoj prvoj poruci on je napisao: “Možete li me čuti sada?”.


Kako su korisnici Twittera reagirali na poruke Snowdena [Twitter]

Odgovarajući na pitanje koje mu je na društvenoj mreži postavio astrofizičar iz New Yorka, šta bi rekao o tome da neki smatraju da je on heroj, a drugi da je izdajnik, Snowden je kasnije napisao: ”Heroj, izdajnik, ja sam samo građanin s glasom”.

”Daniel Ellsberg [aktivista i bivši vojni analitičar] mi je kazao da oznake nikada nisu zaustavile napredak. Ni 1776, ni danas.”

‘Stalni nadzor’

Snowden prati samo Twitter nalog NSA, dok njegov nalog već prate stotine hiljada korisnika Twittera.

Dva sata nakon što je otvorio nalog na Twitteru, Snowden je napisao: ”U međuvremenu, hiljadu ljudi u Fort Meadeu [sjedište NSA] je upravo otvorilo Twitter”.

Zatim je nastavio: ”Nadzor nikad ne spava. Imam posla s tajnim projektima @FreedomofPress [Fondacije za slobodu štampe], ali i dalje imam vremena za fotografije mačaka”.

Povjerljivi podaci

Snowden trenutno živi u Rusiji, nakon što je u javnost iznio povjerljive podatke Vlade Sjedinjenih Američkih Država o nadziranju građana.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange je izjavio da je upravo on savjetovao bivšeg američkog obavještajca Edwarda Snowdena da zatraži azil u Rusiji, a ne u Južnoj Americi.

Snowden je nedavno kritikovao Hillary Clinton, rekavši da bi Vladini zvaničnici nižeg ranga vrlo vjerovatno izgubili posao i bili krivično gonjeni da su zloupotrijebili tajne podatke na privatnom e-mail serveru, kao što je to ona učinila kada je bila američka državna sekretarka.

Snowden je kazao u ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru da on ne može kazati da li je Clinton, aktuelna kandidatkinja za nominaciju demokrata za američkog predsjednika, ugrozila nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, ali da su njene aktivnosti predstavljale ”problem”.

Izvor: Al Jazeera i agencije