Mas na sud zbog ‘neslužbenih konzultacija’

Poziv uslijedio dva dana nakon što je Mas proglasio pobjedu u kampanji za neovisnost Katalonije (AP)

Katalonski sud pozvao je u utorak predsjednika Katalonije Artura Masa radi ispitivanja zbog sumnji da je bilo nelegalno izjašnjavanje građana o nezavisnosti u studenom prošle godine, kao udarac separatistima nakon što su u nedjelju osvojili kontrolu u španjolskom regionalnom parlamentu.

Dva dana nakon što je Mas proglasio pobjedu u kampanji za neovisnost Katalonije od Španjolske na regionalnim parlamentarnim izborima, koji se mogu smatrati za referendum o neovisnosti, Sud Katalonije je pozvao predsjednika na ispitivanje 15. listopada.

Mas je pozvan na ispitivanje zbog mogućeg podizanja optužnice za građansku neposlušnost za održavanje izjašnjavanja građana 9. studenog 2014. godine, protivno sudskoj odluci, prenosi Tanjug.

Referendum zabranjen, pa održali ‘konzultacije’

Ustavni sud Španjolske donio je 29. rujna 2014. privremenu mjeru zabrane održavanja referenduma o neovisnosti Katalonije.

Katalonske vlasti su onda otkazale referendum planiran za 9. studenoga prošle godine, ali su tog dana organizirali “neslužbene konzultacije” o neovisnosti, odnosno izjašnjavanje građana čiji rezultat nije bio obvezujući.

Tada su se regionalne vlasti pozvale na svoje pravo da konzultiraju javno mišljenje budući da nisu pokazali spremnost za dijalog na koji je pozivao službeni Madrid.

Katalonija, čiji je najveći grad Barcelona, jedna je od najbogatijih i gospodarski najrazvijenijih španjolskih regija.

Izvor: Agencije