Deseci mrtvih u novim sukobima u CAR-u

Nasilje bi, prema ocjeni nekih zvaničnika, moglo biti pokušaj da se svrgne predsjednica (EPA)

Stotine zatvorenika pobjegle su iz glavnoga zatvora u Centralnoafričkoj Republici u ponedjeljak, a privremena predsjednica te zemlje napustila je ranije Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda radi povratka u domovinu, gdje je od subote ubijeno 30 osoba.

“Nema nikoga u zatvoru”, rekao je izvor centralnoafričke policije o zatvoru Ngaragba, prenosi Hina.

Nasilje u Banguiju najveće je ove godine u tom gradu u kojem su raspoređeni vojnici UN-a i francuskih mirovnih snaga.

Kada je u subotu ubistvo muslimanskog muškarca izazvalo sukobe između muslimana i kršćana i napade oružanih skupina na civile, ubijeno je 30, a ranjeno više desetaka ljudi.

Moguć pokušaj svrgavanja predsjednice

Zapadni diplomati u New Yorku rekli su da je privremena predsjednica Catherine Samba-Panza prekinula učešće u Generalnoj skupštini UN-a kako bi se vratila u zemlju.

Nasilje bi, prema ocjeni nekih zvaničnika, moglo biti pokušaj da se svrgne predsjednica dok je odsutna iz zemlje.

Centralnoafrička Republika potonula je u nasilje od kako su pobunjenici Seleka prigrabili vlast 2013. godine u toj većinski kršćanskoj zemlji i ubili hiljade ljudi, a stotine hiljada su raseljene.

Prelazna vlada, uspostavljena u januaru 2014. godine, trebala bi voditi CAR do predsjedničkih izbora zakazanih za oktobar, no zbog sve češćih  sukoba, moguće je da će biti odgođeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Milion ljudi u Centralnoafričkoj Republici je raseljeno, a Amnesty tvrdi da je grupa Boko Haram glavni problem u Africi.

Published On 25 Feb 2015

U Centralnoafričkoj Republici, Ujedinjene nacije i službeno preuzimaju mirovnu operaciju od Afričke unije. Do kraja naredne godine, trebalo bi biti raspoređeno 12 hiljada pripadnika vojske i vojne policije. Ali pred njima nije nimalo lagan zadatak. U proteklih 17 godina, 13 mirovnih misija u toj zemlji nije uspjelo uspostaviti trajnu stabilnost.

Published On 15 Sep 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO