Austrija prijeti zatvaranjem granica

U Austriji svaki dan gotovo 300 izbjeglica traži azil (AP)

Ministrica unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Leitner uzburkala je javnost svojom današnjom izjavom da će, ako Njemačka zatvori granice i dođe do nagomilavanja izbjeglica, ova zemlja biti primorana da zatvori granice i to čak i uz primjenu sile.

Ona nije željela da komentariše najave Njemačke da će obustaviti vanredne vozove kojim je iz Austrije prevozila izbjeglice preko granice, objasnivši da takva informacija jeste i od interesa za krijumčare.

Mikl-Leitner je podvukla da je potrebno pronaći evropsko rješenje izbjegličke krize.

“Moramo biti svjesni da, ako nema međunarodnog rješenja, postoje samo dvije mogućnosti – da nastavimo kao i do sada, ili da uvedemo strožije kontrole na granicama, a to znači i primjenu sile”, objasnila je ona.

‘Nagomilavanje izbjeglica’

Mikl-Leitner je ukazala da bi onda nastale slike poput onih u Makedoniji, i da svi moraju biti svjesni toga.

“Ukoliko dođe do nagomilavanja izbjeglica na granici, onda je jedina šansa u potpunom zatvaranju granica“, smatra ona.

Lider Narodne partije (OVP), čiji je Mikl-Leitner član, vicekancelar Reinhold Mitterlehner podvukao je da neće biti primjene sile.

Izjava ministrice, međutim, naišla je na kritike prije svega nevladinih organizacija, koje su osudile svaku primjenu sile protiv izbjeglica.

U Austriji svaki dan gotovo 300 izbjeglica traži azil. Procjenjuju da će do kraja godine imati između 80.000 i 85.000 takvih zahtjeva.

Ti će ljudi biti smješteni po cijeloj zemlji, jer je Vlada odlučila zakonom obavezati sve općine da primaju izbjeglice.

Izvor: Agencije