Madrid: Nema razgovora o kraju jedinstvene Španije

Separatističke stranke na regionalnim izborima u Kataloniji osvojile su apsolutnu većinu mjesta (AP)

Španski premijer Mariano Rajoy je kazao da je spreman razgovarati sa  novoizabranim separatistima u Kataloniji, ali je istako da ne želi razgovarati o’ kraju jedinstvene Španije’.

On je kazao da je sprema da otvori dijalog sa katalonskim predsjednikom Arturom Masom, koji je dan prije osvojio izbore u Kataloniji,  i njegovim saveznicima.

“Postoji mnogo stvari o kojim možemo pričati. Ali dok sam ja na čelu vlade o temi jedinstva Španije se ne može pričati“, kazao je on.

Dodao je da je dijalog zdrav i demokratski, ali ono što je ‘ludo’ i nije demokratski jeste kršenje zakona.

Apsolutna većina

Separatističke stranke na regionalnim izborima u Kataloniji osvojile su apsolutnu većinu mjesta u katalonskom parlamentu, pokazuju službeni rezultati.

Najveća secesionistička grupa “Junts Pel Si” (Zajedno za Da) osvojila je 62 mjesta od 135 u parlamentu, dok je manja ljevičarska stranka CUP osvojila još deset mjesta, pokazali su službeni rezultati.

“Katalonci su rekli da za nezavisnost”, kazao je vršitelj dužnosti regionalne vlade Artur Mas nakon prebrojanih 83 posto glasova.

Te dvije secesinističke stranke ranije su saopćile da će jednostrano proglasiti nezavisnost Katalonije unutar 18 mjeseci.

Centralna vlada u Madridu kaže da će takvu odluku blokirati na sudu, jer to španski ustav ne dopušta.

Izvor: Agencije