Kopenhagen: Izložba karikatura poslanika Muhammeda

Ukupno 400 policajaca i obavještajaca čuvalo zgradu gdje se održavala izložba (Anadolija)

Danska organizacija pod nazivom ‘Stop islamizaciji Danske’ (SIAD) u Kopenhagenu je otvorila izložbu koja sadrži uvrede na račun poslanika Muhammeda.

Radi se o karikaturama koje je ova organizacija transportovala iz američke države Teksas, prenosi Anadolija.

Karikature su donesene u Dansku uz pratnju policije, a izložba je otvorena samo za medije.

Predsjednik SIAD-a Anders Gravers izjavio je kako organizacija ima cilj da ovu karikaturu vide i građani, te je dodao da je sloboda govora u opasnosti.

U izložbenom prostoru poduzete su visoke mjere sigurnosti, a povodom izložbe u regiji je na zadatku ukupno 400 policajaca i obavještajaca.

U blizini izložbenog prostora tri djevojke su uzvikivale parole protiv SIAD-a, zbog čega je policija intervenisala.

‘Stop islamizaciji Amerike’

SIAD je ranije u više navrata aplicirao za organizaciju ove izložbe na različitim mjestima, uključujući i Kraljevsku biblioteku u Kopenhagenu, no za to nisu dobili zeleno svjetlo.

SIAD-ovo krilo na tlu SAD-a pod nazivom ‘Stop islamizaciji Amerike’ organizovalo je izložbu u američkom gradu Dallasu. Dvije osobe su tada izvele oružani napada na izložbeni prostor.

Holandski protivislamski političar Geert Wilders nedavno je je na holandskoj televiziji, u terminu rezerviranom za političke stranke, prikazao karikature poslanika Muhammeda koje su nastale na takmičenju karikaturista održanom u maju u američkoj saveznoj državi Teksas.

Renald Luzier Luz, glavni karikaturist francuskog satiričkog dnevnika Charlie Hebdo, izjavio je nedavno u razgovoru za časopis Les Inrockuptibles kako više neće crtati poslanika Muhammeda.

Objava karikatura poslanika Muhammeda u nekoliko medija 2006. godine skandalizirala je brojne muslimanske zemlje i potaknula prijetnje smrću saradnicima Charlie Hebdoa, koje su se ostvarile u napadu 7. januara ove godine na redakciju tog sedmičnika kad je ubijeno 12 osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO