Usmeni dogovor Rusije i Ukrajine o gasu

Prvi čovjek ruskog Gazproma Aleksej Miller je kazao da su mogući problemi u isporuci gasa Evropskoj uniji (EPA)

Postignut je načelni dogovor o snabdijevanju Ukrajine ruskim gasom ove zime.

O tome su se nakon više mjeseci dogovorili Moskva, Kijev i Brisel. Međutim, ugovor još nije potpisan.

Dogovorena je isporuka dva miliona kubnih metara gasa Ukrajini po sniženoj cijeni tokom sezone grijanja. Kijev se obavezuje na nesmetan tranzit gasa ka Evropi.

Ipak, prvi čovjek ruskog Gazproma Aleksej Miller kaže da su mogući problemi u isporuci gasa Evropskoj uniji, jer smatra da dva miliona kubnih metara gasa Ukrajini nije dovoljno u slučaju hladne zime.

“Ukrajina je sa svoje strane potvrdila kapacitet i sposobnost da omogući siguran i nesmetan tranzit ruskog gasa ka evropskim zemljama. Komercijalni uslovi su prihvatljivi Ukrajini i mogu da potvrdim da će oni biti veoma dobri za našu ekomoniju”, kazao je ukrajinski ministar energetike Vladimir Demčišin.

Izvozna carina

“Ruska vlada se obavezuje na smanjenje ugovorene cijene prirodnog gasa Ukrajini u četvrtom kvartalu 2015. godine i u prvom kvartalu 2016. godine do nivoa koji je uporediv sa susjednim zemljama Evropske unije. To će biti urađeno smanjenjem izvozne carine za prirodni gas”, istakao je ruski ministar energetike Aleksander Novak.

Iako još nema potpisanog ugovora, ovaj trilateralni protokol je obavezujući.

“Drago mi je što mogu kazati da su svi tehnički detalji dogovoreni, a okvir postavljen. Potvrda i potpis zahtijevat će dodatne procedure. Kada se to provede na terenu, bit će omogućena nesmetana isporuka plina iz Rusije u Ukrajinu, samim tim i u EU​​. Ovo je ključni korak ka osiguravanju dovoljnih količina plina u Ukrajini naredne zime. Samim tim, neće biti nikakvih prijetnji da se nastavi siguran i pouzdan tranzit tog energenta iz Rusije u EU”, zaključio je Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Moskva je prekinula isporuke plina Ukrajini zbog neplaćenih dugova i neslaganja oko cijene što je izazvalo strahovanja da bi ruske isporuke plina Evropi preko Ukrajine mogle biti poremećene ove zime.

Published On 19 Oct 2014

Ograničen napredak o pitanju plina, tako se ocjenjuju razgovori koje su Milanu, u sklopu, samita evropskih i azijskih zemalja – ASEM, održali ukrajinski i ruski predsjednik. Porošenko i Putin sastali su se uz prisustvo evropskih zvaničnika.

Published On 17 Oct 2014

Ukrajina će od Rusije od idućeg mjeseca kupovati plin za trećinu manje od dosadašnje cijene. Rusija je pristala kupiti 15 milijardi dolara ukrajinskog duga. Dogovor su u Moskvi postigla dva predsjednika.

Published On 17 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO