Usmeni dogovor Rusije i Ukrajine o gasu

Prvi čovjek ruskog Gazproma Aleksej Miller je kazao da su mogući problemi u isporuci gasa Evropskoj uniji (EPA)

Postignut je načelni dogovor o snabdijevanju Ukrajine ruskim gasom ove zime.

O tome su se nakon više mjeseci dogovorili Moskva, Kijev i Brisel. Međutim, ugovor još nije potpisan.

Dogovorena je isporuka dva miliona kubnih metara gasa Ukrajini po sniženoj cijeni tokom sezone grijanja. Kijev se obavezuje na nesmetan tranzit gasa ka Evropi.

Ipak, prvi čovjek ruskog Gazproma Aleksej Miller kaže da su mogući problemi u isporuci gasa Evropskoj uniji, jer smatra da dva miliona kubnih metara gasa Ukrajini nije dovoljno u slučaju hladne zime.

“Ukrajina je sa svoje strane potvrdila kapacitet i sposobnost da omogući siguran i nesmetan tranzit ruskog gasa ka evropskim zemljama. Komercijalni uslovi su prihvatljivi Ukrajini i mogu da potvrdim da će oni biti veoma dobri za našu ekomoniju”, kazao je ukrajinski ministar energetike Vladimir Demčišin.

Izvozna carina

“Ruska vlada se obavezuje na smanjenje ugovorene cijene prirodnog gasa Ukrajini u četvrtom kvartalu 2015. godine i u prvom kvartalu 2016. godine do nivoa koji je uporediv sa susjednim zemljama Evropske unije. To će biti urađeno smanjenjem izvozne carine za prirodni gas”, istakao je ruski ministar energetike Aleksander Novak.

Iako još nema potpisanog ugovora, ovaj trilateralni protokol je obavezujući.

“Drago mi je što mogu kazati da su svi tehnički detalji dogovoreni, a okvir postavljen. Potvrda i potpis zahtijevat će dodatne procedure. Kada se to provede na terenu, bit će omogućena nesmetana isporuka plina iz Rusije u Ukrajinu, samim tim i u EU​​. Ovo je ključni korak ka osiguravanju dovoljnih količina plina u Ukrajini naredne zime. Samim tim, neće biti nikakvih prijetnji da se nastavi siguran i pouzdan tranzit tog energenta iz Rusije u EU”, zaključio je Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije.

Izvor: Al Jazeera