Davutoglu s dječakom Ahmedom: Zaustaviti islamofobiju

Ahmed Mohamed izrazio želju da jednog dana posjeti Tursku (Anadolija)

Turski premijer Ahmet Davutoglu se tokom prvog dana boravka u New Yorku, gdje prisustvuje Samitu na visokom nivou i 70. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, sastao s tinejdžerom Ahmedom Mohamedom koji je u saveznoj američkoj državi Teksas priveden zbog sumnje da je napravio bombu, nakon što je u školu donio sat.

Ovaj tinejdžer je kazao kako je sretan zbog toga što mu je pružena prilika da se upozna sa premijerom Turske i izrazio želju da jednog dana posjeti Tursku. Davutoglu se sastao i sa Ahmedovom porodicom.

Ahmed je turskom premijeru ispričao o problemu islamofobije koja je dovela do njegovog privođenja.

Ahmed je dodao kako će se sastati sa brojim državnim zvaničnicima koji se trenutno nalaze u New Yorku, a koji će prisustvovati Samitu na visokom nivou i 70. zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Naredni projekat generator

Mladi naučnik je u kući napravio sat za koji su u njegovoj, sada već bivšoj školi, mislili da je bomba. On je istakao kako će nastaviti da se bavi izučavanjem elektroničkih instrumenata i dodao kako će njegov sljedeći projekat biti generator.

Ahmedov otac Mohamed el-Hasan Mohamed je kazao kako je zahvalan što je Turska pružila podršku njegovom sinu.

Mohammed je istakao kako je smiješno što je njegov sin priveden zbog sata.

“Okrivili su ga zato što je musliman. Vrijeme je da se stane u kraj islamofobiji”, kazao je Ahmedov otac u nadi da će slučaj njegovog sina pomoći u rješavanju problema islamofobije.

Turski premijer Davutoglu je u SAD-u  istakao  da je teroristička prijetnja protiv te zemlje uglavnom eliminisana nakon uspješnih antiterorističkih operacija.

Istakao je da su prijetnje koje su Turskoj predstavljale grupa ISIL, Radnička Partija Kurdistana (PKK) i Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-front (DHKP/C) uklonjene serijom antiterorističkih operacija.

“Ovim operacijama je, od ovog momenta, rekao bih kičma terorističke prijetnje prema Turskoj slomljena”, rekao je turski premijer.

Sigurnost i demokratija

Naglasio je da je Turska učinila velike napore kako bi uspostavila sigurnost unutar zemlje.

“Na sjeveru Iraka, skloništa, skladišta i uporišta PKK kao i ISIS u Siriji, koji predstavlja prijetnju našoj granici, većinom su neutralizirani. Uradili smo mnogo na uspostavi sigurnosti i očuvanju suvereniteta”, kazao je Davutoglu.

Na kraju je napomenuo da je najvažnije da se osiguraju sigurnost i demokratija u zemlji.

“Naš najvažniji cilj je da osiguramo demokratiju i sigurnost svim građanima prije samih izbora 1. novembra u Turskoj”, rekao je Davutoglu.

Izvor: Agencije