Zatočeni Palestinci prijete masovnim štrajkom glađu

Palestinski zatvorenici koriste štrajkove glađu kako bi protestirali protiv izraelskih praksi pritvaranja (EPA)

Palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima zaprijetili su stupanjem u masovni štrajk glađu narednog mjeseca ukoliko zatvorske vlasti ih ne oslobode i ne okončaju korištenje prakse administrativnog pritvora, kazao je palestinski ministar za pitanja zatvorenika Issa Qarage.

Ukupno 17 zatvorenika je trenutno u štrajku glađu, a najmanje šest njih odbija hranu 36 dana.

Oni su pritvoreni u samicama.

Ovi muškarci se vode kao administrativni pritvorenici, a riječ je o praksi po kojoj Izrael pritvara Palestince bez zvanične optužnice na šest mjeseci, a taj rok se potom dalje može produžavati po pola godine.

Qaraqe je kazao kako će još najmanje 100 zatvorenika stupiti u štrajk glađu ukoliko izraelske vlasti ne ispune njihove zahtjeve do 10. oktobra.

Gotovo tri sedmice, blizu 250 zatvorenika je odbijalo jelo po tri dana sedmično „u znak solidarnosti sa administrativnim pritvorenicima“, kazao je on za Al Jazeeru.

„Plašimo se da bi šest osoba koji su u dugoročnom štrajku glađu moglo preminuti ukoliko se ovako nastavi. Svi su značajno izgubili na kilaži, a nekoliko od njih čak ne može stajati ili hodati bez tuđe pomoći“, istakao je.

„U nekim slučajevima, uprave zatvora nisu dozvolila zatvorenicima da posjete doktora.“

Hiljade iza rešetaka

Ove sedmice su zatvorenici odbili izraelsku ponudu da budu oslobođeni i deportirani u inostranstvo u zamjenu za prekid štrajka glađu, prenose lokalni mediji. Glasnogovornik Uprave izraelskih zatvora (IPA) nije bio dostupan za komentar.

Tokom juna, ministar javne sigurnosti Izraela Gilad Erdan obrušio se na štrajkače glađu.

„Zatvorenici, pritvoreni zbog sigurnosti države, voljeli bi da štrajk glađu postane nova varijanta bombaša samoubica kako bi prijetili državi Izraelu“, kazao je.

Trenutno je više od 5.500 Palestinaca u izraelskim zatvorima, uključujući one na koje se odnosi mjera administrativnog pritvora, pokazuju podaci Mreže za pomoć zatvorenicima Addameer.

Advokatica ove grupe Farah Bayadsi optužila je IPA-u da koristi „kaznene mjere“ protiv štrajkača glađu.

„Od 1. septembra se nalaze u samicama kako bi bili kažnjeni [zbog njihovog štrajka glađu]. Druge kaznene mjere uključuju zabranu pristupa knjigama, odjeći, prekrivačima i jastucima“, istakla je.

Nidal Abu Aker, 47-godišnji novinar koji je štrajkao glađu 36 dana, izgubio je blizu 15 kilograma otkako se odlučio na ovaj protest, naveo je njegov advokat.

U pismu koje je napisao iza rešetaka, Abu Aker je pozvao palestinske vlasti i međunarodnu zajednicu da izvrše pritisak na Izrael kako bi on oslobodio one u administrativnom pritvoru.

Pretjerano i proizvoljno korištenje mjere

Također je pozvao druge pritvorenike koji štrajkuju glađu da ne pristanu na bilo kakav dogovor sa Izraelom koji ne uključuje okončanje prakse administrativnog pritvora.

„Ili ćemo svi biti oslobođeni ili ćemo nastaviti štrajkati glađu do smrti“, stoji u pismu.

Prošlog mjeseca je Izrael iz administrativnog pritvora Muhammada Allana nakon što je došlo do dogovora koji je okončao njegov 66-dnevni štrajk glađu. No, on je ponovo uhapšen 16. septembra i njegova ranija odredba administrativnog pritvora, koja ističe 4. novembra, je stavljena na snagu.

Bill Van Esveld, istražitelj programa Human Rights Watcha za Bliski istok i Sjevernu Afriku objašnjava kako međunarodni zakon dozvoljava korištenje mjere administrativnog pritvora „u posebnim slučajevima i pod ogromnim brigama za sigurnost“.

„Izraelsko korištenje administrativnog pritvora je pretjerano i proizvoljno. Ne treba dozvoliti da se zatvorenici izgladne kako bi Izrael okončao takav dugotrajni proces kršenja prava“, kazao je za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera