UN usvojio ciljeve za eliminaciju siromaštva

Gotovo 150 šefova država i vlada iz cijelog svijeta pokrenulo je 'ciljeve održivog razvoja' (AP)

Svjetski čelnici na samitu Ujedinjenih naroda u New Yorku usvojili su 17 ambicioznih ciljeva globalnog razvoja, kojima je cilj eliminirati glad i siromaštvo u narednih 15 godina.

Gotovo 150 šefova država i vlada iz cijelog svijeta pokrenulo je ono što je poznato kao ciljevi održivog razvoja. Sastavljeni su od 169 pomoćnih ciljeva među kojima su i borba protiv klimatskih promjena, osiguranje ravnopravnosti polova i obrazovanje. 

Ustanovio ih je UN-ov sekretar Ban Ki-moon. Procjenjuje se da će koštati između tri i po i pet hiljada milijardi dolara godišnje.

Izrada dokumenta trajala je tri godine, a finalizirana je prošlog mjeseca.

Papa protiv socijalne i ekonomske isključenosti

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je pred Generalnom skupštinom UN-a govorio o siromaštvu i društvenim nejednakostima i poručio kako je potrebno, što je prije moguće, okončati fenomen socijalne i ekonomske isključenosti.

Osim toga, pozvao je svjetske lidere u odlučniju borbu protiv klimatskih promjena. 

Papa je govorio i o potrebi da se pomogne izbjeglicama koje bježe od ratova. Pozvao je lidere da obrate više pažnje na siromašne i potlačene u svijetu.    

“Moram ponoviti svoju molbu u vezi sa bolnom situacijom na cijelom Bliskom istoku, sjevernoj Africi, i drugim afričkim državama, gdje su kršćani zajedno sa drugim etničkim grupama i čak pripadnicima većinskih religija, koje nemaju želju da padnu u zamku mržnje, prisiljeni da svjedoče uništavanju svetih mjesta – kulturnog i religijskog nasljeđa, kao i njihovih kuća i imovine. Imaju izbor da svoju posvećenost miru i toleranciji plate vlastitim životom, ropstvom ili da napuste svoja ognjišta”, rekao je papa Franjo u New Yorku.  

Izvor: Al Jazeera