UN: Broj izbjeglica u Evropi će rasti

Od januara do jula ove godine zatražen je azil u zemljama EU-a za 133.000 djece (Al Jazeera)

Iz UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR) upozorili su kako bi se mogao povećati broj izbjeglica koje žele otići na prostor zemalja Evropske unije.

Amin Awad, UNHCR-ov direktor za područje Bliskog istoka, na konferenciji za medije koja se održala u Ženevi, upozorio je kako ljudi bježe od rata u Siriji i dodao kako će izbjeglice nastaviti dolaziti u Evropu, odnosno da bi ovo mogao biti samo “vrh ledenog brijega”.

Glasnogovornica Međunarodnog humanitarnog fonda UN-a za djecu (UNICEF) Sarah Crowe istakla je kako je svaka četvrta izbjeglica koja je ušla u Evropu od početka godine, zapravo dijete.

Ona je dodala kako ta djeca trebaju humanitarnu pomoć vrijednu najmanje 14 miliona dolara, javlja Anadolija.

Teški uslovi za djecu

“Od januara do jula ove godine zatražen je azil u zemljama EU-a za 133.000 djece, odnosno 19.000 zahtjeva mjesečno”, istakla je Crowe.

Konferenciji se telefonski pridružila i predstavnica UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, koja je istakla da se djeca suočavaju sa teškim uslovima života.

Otmačić je istakla kako je u četvrtak navečer u kampu za privremeni smještaj izbjeglica u Opatovcu, koji se nalazi u blizini hrvatsko-srbijanske granice, kapaciteta 5.000 ljudi, bilo smješteno 8.500 osoba.

Izvor: Agencije