Stotine hiljada izbjeglica ostaju bez hrane

Svjetski program za hranu UN-a (WFP) morao je prekinuti dostavu hrane stotinama hiljada sirijskih izbjeglica.

Trećina Sirijaca koji su izbjegli u Jordan, ostat će bez pomoći, javlja reporterka Al Jazeere Nisreen el-Shamayleh.

Ahmad i Abir Khallouf i njihova kćerkica Fatima preživljavali su od humanitarne pomoći WFP-a. Samo dolar i po bilo je dovoljno da se prehrani cijela porodica. Od ovog mjeseca i taj mali iznos je ukinut.

Izbjeglicama nije dozvoljeno da rade u Jordanu, ali Ahmad i Abir nemaju izbora. Dok jedan supružnik radi, drugi čuva Fatimu. Zajedno zarađuju tek toliko da mogu kupiti mlijeko za bebu, jaja i jogurt.

„Više se ne bojimo budućnosti, jer sada proživljavamo naše najgore strahove. Nisam siguran da može gore od ovoga”, kaže Ahmad Khallouf, izbjeglica iz Hame.

Sve manje novca za hranu

Iz Svjetskog programa hrane navode da nedostaju značajna sredstva. Moraju donijeti tešku odluku kome da daju hranu, a koga da izostave. Ali Al Hajji i njegova porodica od 11 članova u istoj su poziciji. On radi na crno na obližnjoj farmi.

„Bio bih spreman rizikovati da se vratim u Siriju, jer me ovdje ponižavaju, i radim kao rob. Gazda me tjera da radim 13 sati dnevno za samo 14 dolara. Zar je to dovoljno da prehranim porodicu?”, kaže Ali Al Hajji.

U agenciji Svjetski program hrane kažu da je sve manje novca za hranu za izbjeglice. Gotovo 70 posto izbjeglica u Jordanu živi u ekstremnom siromaštvu.

Nakon što je pomoć u hrani ukinuta, izbjeglice kažu da su izgubile vjeru u međunarodnu zajednicu. Predstavnici humanitarnih agencija su, također, frustrirani jer više ne mogu raditi i zabrinuti su da bi očaj mogao nagnati jedan broj izbjeglica da se vrate u Siriju ili da rizikuju putujući putevima očajnika do Evrope.

Mnoge izbjeglice će morati donijeti sudbonosnu odluku u narednim sedmicama.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera