Stanovnik Britanije bit će oslobođen iz Guantanama

Aamer odbacuje navode o povezanosti s teroristima i kaže da je volontirao u Afganistanu (AP)

Američki zvaničnici odlučili su da oslobode Shakera Aamera, koji je posljednji stanovnik Velike Britanije zatvoren u Guantanamo Bayu na Kubi, nakon više od 13 godina provedenih iza rešetaka, objavile su vlasti u Londonu.

Američki predsjednik Barack Obama obavijestio je Kongres o svojoj odluci.

Aamer (46) će biti vraćen u Veliku Britaniju za 30 dana, saopštilo je britansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Britanija već godinama traži oslobađanje Aamera, posljednjeg od desetak britanskih državljana i osoba sa prebivalištem u toj državi zatvorenih u Guantanamu.

Aamer, koji je rođen u Saudijskoj Arabiji, oženjen je Britankom, s kojom ima četvero djece. Živio je u Velikoj Britaniji nekoliko godina prije 2001.

Zatvoren bez optužnice 

Protivnici talibana uhapsili su ga u Afganistanu 2001. nakon američke invazije i predali američkoj vojsci. U Guantanamu je zatvoren od 2002.

Američke vlasti ranije su navodile da je Aamer povezan sa osuđenim pripadnicima oružanih grupa.

Godine 2007, visoki američki zvaničnik je rekao da je Aamer kasnih 90-tih dijelio stan u Londonu sa Zacariasom Moussaouiem, jedinom osobom koja je u Sjedinjenim Američkim Državama optužena zbog napada 11. septembra te da ga je finansirao Osama bin Laden.

Protiv Aamera nije podignuta optužnica.

On odbacuje navode o povezanosti s teroristima i kaže da je volontirao u Afganistanu.

Godine 2007. odlučeno je da će biti oslobođen, ali je ostao iza rešetaka još osam godina.

Njegov britanski advokat Clive Stafford Smith je kazao da je odluka američkih vlasti dobra vijest, koja je ”došla sa zakašnjenjem od 13 godina”.

Britanske vlasti su saopštile da je ta država često spominjala slučaj zatvorenog Aamera američkim vlastima te da podržavaju napore da se zatvori Guantanamo.

Izvor: Agencije