Sekvoje, stare kao Rim, u opasnosti od suše

Suša u američkoj saveznoj državi Kaliforniji ugrožava možda najveće blago te savezne američke države. Manjak padavina odrazio se i na gigantske sekvoje. Nakon četiri sušne godine, lišće im je počelo mijenjati boju.

Divovske sekvoje su posebno drveće. To su najveći organizmi na planeti i tu su već hiljadama godina. Ipak, nakon četiri godine suše i posljedica globalnog zatopljenja, ekolozi su zabrinuti za budućnost ovih stabala.

Iglice, odnosno lišće, opada im više nego ikad ranije. Jedno stablo ima blizu 2.500 godina i starije je od kršćanstva i islama, iz nacionalnog parka Sierra javlja novinar Al Jazeere Jacob Ward.

„Međutim, važnija od toga je činjenica da je visoka  više od 75 metara. Naučnici će se danas popeti na ovo drvo i uzeti uzorke vode, a i ja ću s njima. Neka mi je Bog na pomoći“, kazao je.

Biolog Anthony Ambrose vodi naučni tim s Berkeleyja. Penju se na vrhove drveća kako bi provjerili da li je ugroženo. Više temperature znače da drveću trebaju neizmjerne količine vode.

„Tipično drvo divovske sekvoje ove veličine, u toku sunčanog ljetnog dana, može popiti između 2.000 i 3.000 litara vode“, objašnjava Ambrose.

Pitanje opstanka

Problem leži u snježnom pokrivaču koji se topi cijelo ljeto i osigurava vodu. Sada je taj pokrivač najmanji u proteklih 500 godina. Sekvoje, koje su hiljadama godina preživljavale razne suše, i sada se dobro drže.

Ipak, naučnici smatraju da je ova kombinacija suše i visokih temperatura dosad nezabilježena.

„Teška suša traje već četvrtu godinu. Čini se da se drže prilično dobro. No, ako budemo imali još jednu ovako tešku godinu suše, onda niko ne može predvidjeti ishod“, ističe Nate Stephenson, ekolog.

U vrijeme Rimskog Carstva, ovo drvo bilo je još sjeme, a u doba poslanika Muhammeda – bilo je u pubertetu. Cijela historija Sjedinjenih Američkih Država pokriva tek djelić vijeka ovog drveta.

Pitanje je da li ove sekvoje mogu opstati i u budućnosti.

Izvor: Al Jazeera