Papa u UN-u: Žeđ za bogatstvom isključuje slabe i siromašne

U govoru pred svjetskim liderima u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, papa Franjo je poručio da žeđ za materijalnim napretkom vodi do zloupotrebe resursa i isključivanja slabih.

”Ekonomska i socijalna isključenost predstavlja totalno poricanje ljudskog bratstva. Također je velika uvreda ljudskim pravima. Najsiromašniji su oni koji najviše pate zbog ovakvih uvreda. Njih je odbacilo društvo, prisiljeni su da žive od onoga što je odbačeno i nepravedno pate zbog posljedica zloupotrebe okoliša. Ove pojave su dio današnjeg svijeta i dio su sveobuhvatnije, šire kulture porasta otpada”, rekao je papa Franjo.

Potrebno je da se što prije okonča socijalna i ekonomska isključenost, dodao je.

Papa Franjo je govorio i o potrebi da se pomogne izbjeglicama koje bježe od ratova. Pozvao je lidere da obrate više pažnje na siromašne i potlačene u svijetu.  

On je osudio progon vjerskih manjina i uništavanje kulturnog nasljeđa, jasno aludirajući na grupu Islamska država Irak i Levant.

“Moram ponoviti svoju molbu u vezi sa bolnom situacijom na cijelom Bliskom istoku, sjevernoj Africi, i drugim afričkim državama, gdje su kršćani zajedno sa drugim etničkim grupama i čak pripadnicima većinskih religija, koje nemaju želju da padnu u zamku mržnje, prisiljeni da svjedoče uništavanju svetih mjesta – kulturnog i religijskog nasljeđa, kao i njihovih kuća i imovine. Imaju izbor da svoju posvećenost miru i toleranciji plate vlasititim životom, ropstvom ili da napuste svoja ognjišta.”

Žaljenje zbog tragedije u Meki

Ranije je Papa izrazio solidarnost s muslimanima i žaljenje zbog ‘tragedije koja je pogodila vaš narod u Meki’, nakon što je više od 700 hadžija poginulo u metežu nadomak islamskog svetog grada Meke. On je to kazao u govoru koji je na španskom jeziku održao u Katedrali svetog Patrika u New Yorku.

“U ovom trenutku molitve, ja sam ujedinjen sa svima vama u molitvi Bogu, našem ocu, svemoćnom i milostivom”, kazao je on.

Papa Franjo je ranije uz povike dobrodošlice stigao u New York, drugu stanicu svog pohoda Sjedinjenim Državama koji su obilježili oduševljenje mnoštva.

Slavlje i misa

U New Yorku, centru finansijske moći i prihvatilištu za milione imigranata, Papa će boraviti više od 36 sati.

Na njegovom programu u New Yorku je šest tačaka, među kojima govor u UN-u, ekumensko slavlje u muzeju 11. septembra i misa u Madison Square Gardenu, na kojoj se očekuje 20.000 ljudi.

Reporterka Hida Fouladvand javila je da je tokom posjete pape procvjetala ulična ekonomija, te da su trgovci prodavali majice, zastave i suvenire duž rute.

Boravak u New Yorku obilježili su papini govori o temama koje su mu na srcu, od useljeništva preko socijalne pravednosti do klimatskih promjena.

Papu Franju su po izlasku iz aviona na aerodromu John F. Kennedy, nazvanom po prvom američkom predsjedniku koji je bio katolik, dočekali predstavnici mjesne Crkve i djeca koja su ga pozdravljala mašući vatikanskim zastavicama. Papa se zatim helikopterom uputio na Manhattan.

Zahvalnost redovnicama

Hiljade ljudi su ga dočekale na Petoj aveniji kojom je prošao idući u Katedralu svetog Patrika, gdje je molio zajedno s 2.500 mjesnih svećenika.

U govoru u katedrali Papa je izrazio “veliku zahvalnost” američkim redovnicama koje je Vatikan u prošlosti kritizirao zbog njihovog socijalnog radikalizma, istaknuvši da su “hrabro” stajale “na prvoj crti” u naviještanju Evanđelja.

“Želim vam reći hvala, velika vam hvala, i želim vam reći da vas jako volim”, rekao je, u više navrata prekidan gromoglasnim pljeskom.

“Što bi Crkva bila bez vas? Snažnih žena, boraca odvažna duha koji vas smješta na prvu crtu u naviještanju Evanđelja”, upitao se papa Franjo.

Papa Franjo je četvrti papa u zadnjih 50 godina koji boravi u posjeti New Yorku.

Izvor: Al Jazeera i agencije