Finska: Kamenjem i petardama na izbjeglice

Od početka godine više od 13.000 tražilaca azila došlo je u Finsku (AP)

Demonstranti su bacali kamenje i petarde na autobus pun tražilaca azila koji su došli u prijemni centar u mjestu Lahti, na jugu Finske, javljaju danas finski mediji.

Između 30 i 40 demonstranata nosilo je sinoć finske zastave i uzvikivalo pogrde prema izbjeglicama. Neki su bili obučeni kao pripadnici američke rasističke organizacije Ku klux klan.

Demonstranti su zasuli kamenicama autobus sa blizu 40 izbjeglice, među kojima je bilo djece, javila je finska televizija ILE, prenosi Srna.

U međuvremenu, zapaljiva bomba bačena je na drugi prijemni centar u mjestu Kovola, na jugu Finske, saopćila je policija, dodajući da nije bilo povrijeđenih.

“Finska Vlada snažno osuđuje rasističke proteste protiv azilanata koji su ušli u zemlju. Nasilje i prijetnje nasiljem su za svaku osudu”, navodi se u saopćenju.

Ponudio kuću izbjeglicama

Premijer Juha Sipila ponudio je ranije svoju kuću za smještaj izbjeglica, što je izazvalo međunarodnu pažnju, ali i kritike u Finskoj.

Od početka godine, više od 13.000 tražilaca azila, većinom iz Iraka, došlo je u Finsku, u poređenju sa 3.600 tokom cijele prošle godine.

Posljednjih dana, oko pet stotina izbjeglica prelazilo je dnevno finsku kopnenu granicu u mjestu Tornio, u blizini arktičkog kruga, nakon dugog puta preko Švedske.

Finska je jedina članica EU koja je bila uzdržana na glasanju o relokaciji izbjeglica. Ova zemlja je prihvatila svoj udio od dva posto od 120.000 izbjeglica, ali je saopćila da ne prihvata sistem obaveznih kvota.

Izvor: Agencije