Carter: SAD će obučavati ukrajinske vojnike

Sukob ukrajinske vojske i proruskih separatista počeo je u aprilu 2014. godine (AFP)

Sjedinjene Američke Države će uskoro početi obučavati ukrajinske vojnike, rekao je američki ministar odbrane Ashton Carter, nakon susreta s ukrajinskim kolegom Stepanom Poltorakom u Pentagonu.

“Krajem novembra ćemo obučavati 900 ukrajinskih gardista za koje je nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova, a zatim ćemo pristupiti obuci ukrajinske regularne vojske”, rekao je Carter na zajedničkoj konferenciji za štampu s Poltorakom.

“Odlučili smo pomoći Ukrajini (…) da odbrani svoje granice i sačuva svoju teritorijalnu cjelovitost”, rekao je Carter.

Diplomatska pomoć

Ukrajinski ministar odbrane je pak dodao da nisu razgovarali o eventualnoj isporuci oružja Ukrajini, što SAD zasad ne želi učiniti.

“O tom problemu se nije razgovaralo”, kazao je Poltorak.

“Imamo puno planova. Pokušavamo ostvariti one koje smo već pripremili, a onda ćemo planirati druge”, rekao je.

SAD i njegovi saveznici u NATO-u pružili su diplomatsku pomoć Kijevu koji optužuje Rusiju da naoružava pobunjenike na istoku Ukrajine i da je ondje rasporedila regularnu vojsku, što Moskva negira, priznajući tek prisustvo ruskih dobrovoljaca koji su se samoinicijativno došli boriti.

No Washington je i dalje oprezan što se tiče vojne pomoći i umjesto oružja radije nudi ograničenu obuku.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obećao je u utorak Ukrajini da će joj pomoći da se odbrani od proruskih separatista, ali je razočarao one u Kijevu koji od Zapada očekuju pomoć u naoružanju, što bi moglo ugroziti krhki prekid vatre.

Sukob ukrajinske vojske i proruskih separatista počeo je u aprilu 2014. godine, a procjenjuje se da je do sada poginulo gotovo 8.000 civila.

Izvor: Agencije