Tužioci odbacili predmet protiv Lagarde

Direktorica MMF-a ispitana je 2014. godine zbog navoda o nemaru (Arhiva)
Direktorica MMF-a ispitana je 2014. godine zbog navoda o nemaru (Arhiva)

Godinu nakon pokretanja istrage protiv šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde francusko tužiteljstvo odbacilo je predmet o kontroverznoj arbitraži o više od 400 miliona eura koje je država isplatila francuskom poslovnom čovjeku Bernardu Tapieu 2008. godine, u vrijeme kada je Lagarde bila francuska ministrica ekonomije, prenose agencije.

Glavni tužitelj Kasacijskog suda Republike Francuske odbacio je predmet „Tapie“ protiv glavne direktorice MMF-a i proslijedio takvu preporuku sucima, izjavio je u utorak izvor blizak predmetu.

Sud nije potvrdio tu informaciju, a advokat Christine Lagarde u Parizu Yves Repiquet nije ju komentirao.

Ako suci tog suda, jedine instance koja smije istraživati članove francuske Vlade za djela počinjena tokom vršenja njihove dužnosti, prihvate preporuke o odbacivanju predmeta, krivično gonjenje nekadašnje ministrice ekonomije bit će prekinuto.

Spor sa bankom

Direktorica MMF-a ispitana je 27. augusta 2014. godine zbog „nemara“ u toj aferi, a suci su tvrdili kako Lagarde nije formalno osporila arbitražu kad je objavljena.

Slučaj datira još iz 2008. godine kada je Lagarde dozvolila arbitražu kako bi okončala spor između kontroverznog francuskog tajkuna Tapiea i banke Credit Lyonnais.

U to vrijeme je Lagarde bila ministrica ekonomije, dok je na čelu države bio predsjednik Nicolas Sarkozy.

Arbitražom je odlučeno da Tapie, koji je imao jake veze sa Sarkozyjem, dobije isplatu od 403 miliona eura kako bi se okončao spor sa bankom.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuski tužitelji istražuju da li je Christine Lagarde zloupotrijebila 285 miliona javnih sredstava.

21 Oct 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO