Regionalni izbori – posredno glasanje o nezavisnosti

Mariano Rajoy je neodustajanjem od snažnog centralizma i revanšističkog uspostavljanja pune kontrole nad Katalonijom uzdrmao demokratiju, piše autor (AP)

Španska ljevičarska partija Podemos založila se, samo nekoliko dana pred regionalne izbore, za hitne konsultacije sa Katalonijom o tome kakve odnose ona želi imati sa ostatkom Španije, javljaju agencije.

„Bez obzira na rezultate izbora za katalonski parlament, smatram da je dobro, potrebno, važno i hitno održati konsultacije u Kataloniji, tako da svi znaju kakvu vrstu pravnih veza oni žele imati sa ostatkom zemlje“, rekao je lider Podemosa Pablo Iglesias u intervjuu radiju Cadena SER, a prenosi AFP.

Regionalni izbori, koji će biti održani 27. septembra, doživljavaju se kao posredno glasanje o nezavisnosti te bogate španske regije, a kako podsjeća francuska agencija, nacionalistički katalonski lideri zalažu se za proglašenje nezavisnosti u roku 18 mjeseci ukoliko dobiju na izborima.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, separatističke partije mogu osvojiti većinu u regionalnoj skupštini sa 135 zastupničkih mjesta.

Sporan iznos novca od poreza

Težnje ka odvajanju od Španije su se, kako navodi AFP, intenzivirale proteklih godina u ekonomskoj krizi, a Katalonci se žale na iznose koji se iz njihovih poreza raspodjeljuju ostatku države.

Katalonski nacionalisti se godinama zalažu za održavanje referenduma o nezavisnosti, kao u Škotskoj i Kvebeku, ali španski ministar Mariano Rajoy odbija omogućiti njegovo provođenje, tvrdeći da je u suprotnosti sa španskim Ustavom.

Samo nacionalna vlada može sazvati referendum o suverenitetu, a na takvom glasanju učestvovali bi svi građani Španije, navodi se u Ustavu.

Katalonija ima 7,5 miliona stanovnika i na nju otpada petina ukupne španske privrede. Stanovnici govore posebnim jezikom koji je potiskivan tokom diktature generala Francisca Franca 1939-1975. godine.

Izvor: Agencije