Sve više boraca dezertira iz ISIL-a

Dezerteri iz redova ISIL-a u većini govore da su nezadovoljni ubistvima sunitskih muslimana (AP)
Dezerteri iz redova ISIL-a u većini govore da su nezadovoljni ubistvima sunitskih muslimana (AP)

Sve veći broj “razočaranih” pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku i Siriji napušta redove te organizacije i mogli bi biti iskorišteni za sprečavanje angažiranja novih boraca, navodi se u izvještaju Međunarodnog centra za studije radikalizacije i političkog nasilja (ISCR) pri Kraljevskom koledžu u Londonu.

U izvještaju se ističe da je od januara 2014. godine najmanje 58 pripadnika napustilo ISIL i da su javno govorili o svom dezerterstvu.

Prema navodima u izvještaju, 17 boraca ISIL-a je prebjeglo u junu, julu i augustu, prenosi Srna.

ISCR je pozvao vlade da olakšaju dezerterima iz grupe Islamska država Irak i Levant da govore, bez prijetnji od progona, kao podstrek drugima.

Dezerteri iz redova ISIL-a u većini govore da su nezadovoljni ubistvima sunitskih muslimana, među kojima su i nedužni civili, te neuspjehom te grupe da se suprotstavi režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

“Dezerteri govore jasno i glasno – Islamska država Irak i Levant ne štiti muslimane već ih ubija”, ističe se u izvještaju.

Dezerter naveden kao Ebrahim B. iz Njemačke tvrdi da govori u ime dvadesetak saboraca koji su otputovali u Siriju kako bi se borili protiv Assada, da bi bili razočarani stanjem na terenu.

‘Muslimani protiv muslimana’

“Muslimani se bore protiv muslimana. Zaboravilo se na Assada. Cijeli džihad se okrenuo naopako”, citirana je njegova izjava u izvještaju.

Lideri ISIL-a smatraju Slobodnu sirijsku vojsku, Ahrar al-Sham te al-Nusra Front, koji je povezan sa Al-Kaidom, neprijateljima i pokrenuli su “žestoke bitke” protiv svih njih, navodi se u izvještaju.

Mnogi dezerteri tvrde da je ratovanje protiv drugih sunitskih grupa “pogrešno, kontraproduktivno i vjerski nezakonito”, navodi se, dodavši da to nije “nije vrsta džihada zbog kojeg su došli u Siriju i Irak da se bore”.

Dezerteri navedeni u izvještaju su stalni stanovnici 17 zemalja, uključujući devet iz Zapadne Evrope i Australije.

Deseci dezertera su prebjegli u Tursku, dok je druge ISIL navodno pogubio kao “špijune” ili “izdajice”. Ta grupa dezertere smatra otpadnicima.

Napuštanje grupe je “kompleksno i opasno”, navodi se u izvještaju, dok su drugi primorani da se kriju, jer se boje progona.

“Mnogi su na neki način zatvoreni i dalje u Siriji i Iraku, jer nisu u mogućnosti da pobjegnu iz organizacije prema kojoj ne osjećaju više nikakvu lojalnost”, piše u izvještaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO