Sirijski grad Harasta uništen i napušten

Sirijski grad Harasta, u regionu Istočna Guta, u blizini  Damaska, poprište je borbi između snaga režima Bashara al-Assada i opozicije. Neki njegovi dijelovi su u potpunosti uništeni, a najveći dio stanovništva je napustio grad.

Suleyman (14) je žrtva posljednjeg zračnog napada snaga sirijskog režima na grad Harasta. Bio je u šetnji s bratom kada su ga pogodili geleri granate koja je eksplodirala u blizini. Ranjen je u nogu i desno oko. U istom napadu Suleymanov brat je teže ranjen u glavu. Za razliku od Suleymana, još je u životnoj opasnosti.

“Šetali smo kada je kasetna bomba pala ispred nas. Sjećam se da sam podigao brata koji je pao na zemlju. Bio sam ranjen u oko i nogu. Geleri su bili posvuda. Kost na nozi mi je bila pukla. Geleri su me pogodili i u stomak”, kazao je Suleyman.

Uništene škole

No, zračni napadi nisu jedini problem za gotovo 800 porodica koje su odlučile ostati u Harasti. Zbog stalnih borbi između snaga režima i opozicije, u gradu nema dovoljno hrane i osnovnih javnih usluga. Stanovnici su stoga prisiljeni potrepštine kupovati iz drugih mjesta u Istočnoj Guti.

Gradsko vijeće u Harasti navodi da su u borbama uništeni čitavi blokovi stambenih zgrada. Počela je i nova školska godina, ali je većina škola uništena.

“Snage sirijskog režima su granatirale civilne ciljeve u gradu, poput škola i zavoda za školstvo. Centar zavoda je uništen”, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Haraste Abu Husam.

Harasta je grad u kojem je nekada živjelo više od 300.000 stanovnika. Sada ih je ostalo svega nekoliko hiljada. Od početka rata najmanje 2.000 osoba je poginulo, a hiljade su otputovale u nepoznato. Ostavili su sve što su posjedovali i uputili se ka susjednim i evropskim zemljama.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sirijska vojska počela je koristiti napredno naoružanje koje im je dostavila Rusija, potvrdili su vojni izvori iz Sirije. Sve veća ruska uključenost u sukobe u Siriji brine Sjedinjene Američke Države.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO