SAD: Ruske bespilotne letjelice nad Sirijom

Rusija je počela s misijom nadgledanja bespilotnim letjelicama nad Sirijom, saopćili su američki dužnosnici.

Sirijski zračni prostor nadlijeću i ruski avioni, kao i avioni koalicije pod vodstvom SAD-a.

Zajednički protivnici bivših rivala iz razdoblja Hladnog rata pripadnici su grupe Islamska država Irak i Levant.

Međutim, Washington se protivi podršci koju Moskva pruža sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, smatrajući ga pokretačem sukoba u zemlji koji traje četiri i po godine.

Koordiniranje akcija

Američki zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, za Reuters je rekao da je u posljednjih nekoliko dana porastao broj ruskih aviona u zračnoj bazi u Siriji.

Među njima je desetak aviona tipa “Fencer” i desetak aviona tipa “Frogfoot”.

Pentagon je odbio komentirati Reutersov izvještaj, uz objašnjenje da ne može komentirati pitanja koja se odnose na poslove tajnih službi, ali objavio je da je američko Ministarstvo odbrane upućeno u događaje na terenu u Siriji.

U ponedjeljak su se izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi dogovorili da će Izrael i Rusija koordinirati svoje vojne akcije nad Sirijom kako bi izbjegle da se slučajno nađu međusobno pod vatrom.

“Moj je cilj spriječiti da dođe do nesporazuma između jedinica izraelske vojske i ruskih snaga”, rekao je Netanyahu izraelskim novinarima, dodajući da su on i Putin “dogovorili mehanizam sprečavanja takvih nesporazuma”.

Nije pojasnio na šta misli, a iz Kremlja nije bilo komentara.


Foto: AP

‘Novi front protiv Izraela’

Nedavno jačanje ruske podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, za koje regionalni izvori kažu da uključuje borbene avione i protivavionske sisteme, zabrinjava i Izrael, pišu agencije.

Izraelski premijer je rekao da je odlučan prekinuti sirijske i iranske isporuke oružja Hezbollahu i optužio je dvije zemlje da žele otvoriti novi front protiv Izraela.

“Ruska politika na Bliskom istoku će uvijek biti promišljena”, kazao je ruski predsjednik i dodao da Sirija ne želi napasti Izrael.

“Znamo i razumijemo da su sirijska vojska i Sirija općenito u takvom stanju da ne mogu otvoriti novi front. Sirija samo pokušava zaštititi svoju nezavisnost”, rekao je Putin.

Netanyahu je rekao izraelskim novinarima i da je informirao Amerikance o “svakom pojedinom detalju” posjete Moskvi, dodajući: “Svima je u interesu izbjeći nepotrebni okršaj” sa Sirijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO