Mađarska odobrila korištenje vojske

Novi zakon omogućava pretrese privatnih kuća i stanova za koje se sumnja da se u njima skrivaju izbjeglice (AP)
Novi zakon omogućava pretrese privatnih kuća i stanova za koje se sumnja da se u njima skrivaju izbjeglice (AP)

Mađarski Parlament usvojio je zakon kojim se Vladi odobrava korištenje vojske u izbjegličkoj krizi, uključujući i upotrebu neubojitih sredstava.

Tako će vojska na terenu, ako zatreba, smjeti koristiti gumene metke, pirotehnička sredstva, suzavac i drugo neubojito oružje, javlja Reuters, dok AFP navodi da u određenim okolnostima prilikom zaštite granica vojska smije i otvoriti vatru.

Francuska agencija piše i da novi zakon omogućava pretrese privatnih kuća i stanova za koje se sumnja da se u njima skrivaju izbjeglice.

U mađarskom Parlamentu ukupno je 199 zastupnika, a za usvajanje zakona glasalo je njih 151, 12 je bilo protiv, a 27 suzdržanih.

U govoru pred zastupnicima uoči glasanja, mađarski premijer Viktor Orban, rekao je da granicu sa Srbijom može štititi samo policija, ali da je za zaštitu granica prema Hrvatskoj i Sloveniji potrebna i vojska.

“Ugrožene su naše granice, naš život utemeljen na poštivanju zakona… i cijela Evropa. Pregazit će nas”, rekao je Orban u govoru u Parlamentu.

‘Mađarska štiti evropsku porodicu’

Istaknuo je da Mađarska svojim pristupom izbjegličkoj krizi štiti evropsku porodicu.

“Mađarska je cijenjena članica velike evropske porodice hiljadu godina i njena je historijska i moralna dužnost da štiti Evropu. Štiteći svoje granice, Mađarska štiti također Evropu”, rekao je, kako prenosi MTI.

Ponovio je da kvote za izbjeglice koje predlaže Brisel nisu “evropski akcijski plan”, jer prvo treba zaštititi granice i zaustaviti priliv izbjeglica.

Mađarska se bori na dvije fronte, jer se uz zaštitu granica mora boriti i protiv “kratkovidne evropske politike”, kazao je. Evropa ne može riješiti probleme cijelog svijeta, “ne može izdržavati sve ekonomske migrante”, dodao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO