Klimatskim izbjeglicama prijeti deportacija

Kiribatiju, maloj državi u Pacifičkom okeanu, prijeti nestanak zbog nezaustavljivog rasta mora, a njeni stanovnici pokušavaju naći izlaz.

Ioane Teitiota i njegova porodica žive u neizvjesnosti. Sa suprugom Anguaom je 2007. godine izbjegao sa male, udaljene otočne države Kiribati, u centralnom dijelu Južnog Pacifika. Htjeli su bolji život.

“Život tamo mnogo je težak. Bježimo u drugu državu, da spasimo živote”, kaže Teitiota.

U suštini – ekonomske izbjeglice

Izbjegli su u Novi Zeland, gdje su dobili troje djece. Vize su im istekle još 2011. godine i od tada pokušavaju regulirati status u Novom Zelandu. Nastoje dobiti status izbjeglica zbog efekata klimatskih promjena na njihovu zemlju.

“Prema zakonskoj definiciji izbjeglice, ne prijeti im opasnost da će biti ubijeni te mogu biti vraćeni nazad u matičnu državu. Definiciju treba izmijeniti, jer izbjeglice zbog klimatskih promjena su, u suštini, ekonomske izbjeglice”, tvrdi advokat Michael Kidd.

Kiribati je država s najnižom nadmorskom visinom. Globalno zagrijavanje u toj državi je najvidljivije. Gotovo cijeli otok je na manje od dva metra nadmorske visine. Stručnjaci smatraju da se do 2030. godine tamo više neće moći živjeti.

“Gotovo da više ne mogu sijati. Otežana je i opskrba pitkom vodom, a jednog dana, kada im voda bukvalno dođe do grla, kada odrasli ne budu mogli spasiti djecu od smrti, bit će kasno. To je trenutna situacija”, ističe Kidd.

Međutim, četverogodišnja pravna bitka da ostanu u Novom Zelandu privodi se kraju. Vrhovni sud je utvrdio da klimatske promjene ne predstavljaju razlog za dobijanje izbjegličkog statusa. Kako se navodi u presudi, nema dokaza da je Vlada Kiribatija pokušavala spriječiti opasnost od globalnog zagrijavanja, odnosno da Ioane Teitiota prijeti progon ili nasilje.

‘Ne želim nazad’

Ali, on će se žaliti na odluku i navesti da će im ljudska prava biti prekršena ukoliko ih pošalju nazad. Slične žalbe su uvažene, ali proces je dugotrajan.

“Bojim se da će doći po mene i odvesti me. Ne želim nazad. Želim da moja porodica i ja ostanemo ovdje”, zaključila je Teitiota.

“Teitiota je sada u ekstradicijskom pritvoru u Aucklandu. Sud će razmatrati žalbu i donijeti konačnu presudu početkom iduće sedmice. Ukoliko odbije žalbu, cijela porodica bit će, bez odgađanja, deportirana na Kiribati“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Carly Flynn.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Od početka klimatskih promjena, Antarktik je jedan od svjetskih regija koje se najbrže zagrijavaju. Naučnici su sada otkrili da bi se jedan od najvećih ledenih grebena u tom području narednih decenija mogao raspasti i izazvati rast nivoa mora. Objašnjava Nick Clark.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO