Japan postaje društvo staraca

Japanska populacija rapidno stari. Predviđa se da će u narednih 20 godina osobe starije od 75 godina činiti 30 posto ukupnog broja stanovništva. Takav trend ima snažan utjecaj na japansko društvo u cjelini, naročito ekonomiju.

Stogodišnjakinja Kiyo Noguchi u svom domu u tokijskom predgrađu prima posebnu delegaciju i čestitku od gradonačelnika njenog distrikta. Ona zna formulu za dugovječnost.

“Uvijek budite veseli. Od trenutka kad ustanem, stalno sam zauzeta i ne mogu sjediti mirno”, kaže ona.

Poput svakog građanina koji navrši 100 godina života, ona dobija srebrnu šolju za sake. Zbog rastućeg broja njenih vršnjaka, japanska Vlada razmišlja o uvođenju jeftinijih metala za izradu šoljica. Samo u tom distriktu 58 osoba je ove godine navršilo 100 godina života.

Više starijih nego delikvenata

“Naši timovi brinu o njihovom zdravlju i prate kreću li se dovoljno i učestvuju li u zajedničkim aktivnostima, za šta osiguravamo transport i prostorije”, kaže Tadao Obana iz doma za njegu starijih osoba.

Bilo da je riječ o nedostatku smještaja u domovima za njegu ili statistici, prema kojoj je prvi put broj starijih prestupnika premašio broj maloljetnih delinkvenata, kao da svaki novi dan Japanu donosi preokret u rješavanju problema s populacijom koja sve više stari.

Noguchi ne mora brinuti o tome, ali budući stogodišnjaci morat će se zadovoljiti manje vrijednim poklonom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Blizu 1.000 osoba živi već 100 godina, dok jedna desetina njih ima više do 110 godina života.

Published On 09 Mar 2012

Početkom oktobra 2010. osobe od 65 i više godina, kojih je bilo 29,75 miliona, činile su rekordna 23,3% stanovništva.

Published On 18 Jun 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO