Izraelci udaraju žene i ne daju u Al-Aksu

Izraelski policajci tukli Palestinke (Al Jazeera)
Izraelski policajci tukli Palestinke (Al Jazeera)

Izraelska policija sukobila se jučer sa mladim Palestincima i Palestinkama koji su se zatvorili u džamiju Al-Aksa.

Dok su Palestinci bacali kamenje na njih, izraelski policajci su odgovarali šok-bombama, prenosi stranica FreePress.

Svjedoci su kazali da je policija jučer zatvorila kapije Al-Akse i zabranila ženama i muškarcima svih starosnih dobi da uđu u džamiju. Pri tome su upotrebljavali silu.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby je istakao da su Sjedinjene Američke Države veoma zabrinute zbog nasilja u Al-Aksi.

Bacanje kamenja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je najavio strožije kazne za one koji budu bacali kamenje.

Palestinci su kazali da ih je razbjesnilo to što su Jevreji koji su ušli u kompleks bili doseljenici na okupiranu Zapadnu obalu i radikalni aktivisti.

Hiljade izraelskih policajaca angažirane su u petak u blizini džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Mnogim muškarcima muslimanima u petak je bilo zabranjeno da obave džuma-namaz, molitvu petkom, što je izazvalo spontane proteste koji su doveli do novog nasilja.

Izraelska policija upala je prije toga u kompleks džamije Al-Aksa. Povrijeđeno je 36 Palestinaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije 


Povezane

Izraelska policija sukobila se s Palestincima u dvorištu džamije Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jerusalemu, kako bi, navodno, uhapsila osobe koje su bacale kamenje i pirotehnička sredstva. Predsjednik Mahmud Abas okrivljuje ih za napad na vjernike.

Izraelska policija upala je u kompleks džamije Al-Aqsa, u okupiranom Istočnom Jerusalemu. Ovo je treći takav upad u posljednja tri dana. Povrijeđeno je 36 Palestinaca. U utorak je treći dan jevrejske Nove godine, Roš hašane, kada je Jevrejima dozvoljen pristup ovoj lokaciji koju i oni i muslimani smatraju svetom. Policija trenutno dozvoljava ulazak samo muškarcima […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO