Iran ustupio inspektorima uzorke iz vojnog kompleksa

Saradnja Irana s IAEA-om ključna je obaveza koju ta zemlja mora ispuniti prema sporazumu sa Zapadom (Getty Images)

Iran je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) poslao uzorke, koje su prikupil njegovi stručnjaci, iz vojnog kompleksa Parchin, izjavio je danas za iranske medije glasnogovornik Organizacije za atomsku energiju te zemlje Behrouz Kamalvandi.

Uzorci su prošle sedmice uzeti iz specifičnih dijelova spomenutog kompleksa, čemu nisu prisustvovali i inspektori IAEA, naglasio je Kamalvandi, s obzirom na to da su minulih dana Parchin posjetili i stručnjaci te organizacije, prenosi AFP.

Iran je tako dopustio Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju pristup vojnom kompleksu Parchin da istraži navodne pokušaje izrade nuklearnog oružja, objavila je ta agencija.

Glavni direktor te agencije UN-a Yukiya Amano i njegov zamjenik posjetili su kompleks, saopćeno je iz IAEA.

Nuklearni program

Inspekcija Parchina je ključna u istrazi o oružju, jer IAEA sumnja da su se tamo provodila testiranja koja se mogu koristiti u nuklearnom programu, prenosi Hina.

Saradnja Irana s IAEA-om ključna je obaveza koju ta zemlja mora ispuniti u skladu sa nedavnim sporazumom sa šest velikih sila.

Amano je u nedjelju posjetio Teheran kako bi dobio “pojašnjenja” o iranskom nuklearnom programu i objasnio svoje stajalište iranskim zastupnicima.

IAEA od septembra traži od Irana da razjasni “nejasnoće” kada je riječ o njegovim prethodnim nuklearnim aktivnostima, prije nego što mu se ukinu međunarodne sankcije uvedene 2006. godine.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da su Teheran i Washington “napravili prve korake” ka smanjenju neprijateljstva, zahvaljujući sporazumu iz jula o nuklearnom programu Irana i šest svjetskih sila.

U emisiji “60 minuta” na CBS-u, Rouhani je rekao da ipak, uprkos tom sporazumu, “distanca, neslaganja i manjak povjerenja neće uskoro nestati”.

“Važno je kojim pravcem idemo. Da li idemo ka pojačavanju neprijateljstva ili njegovom smanjivanju? Vjerujem da smo preduzeli prve korake ka smanjenju neprijateljstva”, kazao je Rouhani, prenosi Tanjug.

Većina Iranaca, kako pokazuju ispitivanja javnog mišljenja, ima pozitivan stav prema sporazumu, dodao je Rouhani, prenio je Reuters.

Sporazum između SAD-a, Irana i međunarodnih sila ima cilj obustaviti veći dio iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Izvor: Agencije