Iračani plaćaju hiljade dolara za lažne vize

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je 80 posto izbjeglica koje se trenutno nalaze u Evropi stiglo iz Sirije, Afganistana i Iraka. Napuštanje tih zemalja je opasno, ali i veoma skupo.

U Iraku su hiljade osoba postale žrtve lažnih putničkih agenata, koji naplaćuju visoke iznose za neispravne ili nepostojeće vize.

Po cijelom Bagdadu mogu se vidjeti natpisi agencija koje nude usluge izdavanja viza i, još važnije, nadu i priliku onima koji žele pobjeći od nasilja u Iraku.

Pojedine agencije nude legitimne usluge, ali mnogo je i onih koje rade nezakonito – namamljuju očajne ljude i varaju ih za hiljade dolara. Mazen je jedan od njih. Zbog straha, ne želi otkriti identitet.

“Očajnički sam želio napustiti Irak. Pronašao sam krijumčara, Iračanina koji živi u Švedskoj. Rekao mi je da se u Švedskoj uskoro održava poslovni sajam i da će mi isposlovati pozivnicu jedne švedske kompanije koja bi finansirala put. Ja sam samo trebao otići u Tursku i podići vizu u švedskoj ambasadi. Tražio je 15.000 dolara za troškove i takse. Predao sam novac trećoj osobi. Vizu na kraju nisam dobio. Našao sam se u Turskoj bez vize i bez novca. Pozvao sam tu treću osobu, kod koje je bio moj novac, i saznao da je saučesnik krijumčara. Rekao mi je da poznaje moju porodicu, da lako može ubiti mene ili njih, ili mi oteti sina. Uplašio sam se i nisam imao izbora nego da pustim da zadrže novac”, prepričava Mazen.

Prevareni ostali bez 100.000 dolara

Vlasti kažu da istražuju navode o prevarama, ali do sada nijedna optužnica nije podignuta. Ministarstvo za migracije i raseljene osobe ima podatke o porastu broja Iračana koji žele napustiti zemlju.

“Realno govoreći, ne možemo Iračanima zabraniti da odu. Ali, pokušavamo ih informirati i upozoriti na opasnosti takvog putovanja. Ipak, mnogo je onih koji su iz očaja spremni ići nezakonitim putevima. Znamo da je to veliki problem i radimo na tome”, kaže Sattar Naurouz iz Ministarstva za migracije i raseljene osobe.

Nema tačnih podataka o tome koliko novca prevare s vizama donose krijumčarima i agentima. Ni o tome koliko je žrtava, jer niko policiji ne želi prijaviti prevaru.

Tokom istrage koju je provela Al Jazeera, otkriveno je više navodnih slučajeva u kojima su prevareni ostali bez ukupno 100.000 dolara. Čini se da je veliki broj onih kao Mazen, dovoljno očajnih da plate.

“Taj očaj pomiješan je s frustracijama. Mnoge ambasade ovdje ne nude usluge izdavanja viza. A one koje ih nude, imaju duge liste čekanja. Druge ambasade traže od ljudi da odu u susjedne zemlje, poput Jordana i Libana, i tamo se prijave za vizu”, izvještava iz Bagdada Imran Khan, reporter Al Jazeere.

Sve to, zajedno s nasiljem i užasnim uslovima života u Iraku, znači da krijumčari i prevaranti imaju široko tržište koje mogu iskorištavati i od Iračana uzimati hiljade dolara.

Izvor: Al Jazeera  


Povezane

Organizacija Islamska država Irak i Levant se energično uključuje u pitanje izbjeglica, i to kroz zabranu emigracije u ‘nevjerničke zemlje’.

18 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO