Mozambik bez mina kao ohrabrenje drugima

U Mozambiku zvanično više nema nagaznih mina. Dvadeset godina intenzivnih napora da se ukloni gotovo 200.000 komada mina, zaostalih nakon dugog građanskog rata, urodilo je plodom.

Golemi glodari heroji su rata protiv nagaznih mina u Mozambiku. Ući će u povijest, s obzirom na to da je ta afrička zemlja na jugu kontinenta prva velika država kontaminirana nagaznim minama, koja je u potpunosti očišćena od smrtonosnog naslijeđa građanskog rata.

Napori su bili jezivo teški i spori, ali nakon 20 godina urodili su plodom. Uklonjeno je gotovo 170.000 nagaznih mina. Dewa Mavhinga iz Human Rights Watcha kaže da je ovo neslućeni napredak za afrički kontinent.

“Otvaraju se vrata velikim mogućnostima. Nakon uklanjanja mina, moguće je obrađivati zemlju i raditi na iskorjenjivanju siromaštva. Narod Mozambika te prostore može koristiti za ekonomski i razvoj infrastrukutre. Doista se otvaraju velike mogućnosti i ovo je veoma dobra vijest za nas”, kaže Mavhinga.

Podmuklo oružje

No, mine su možda uklonjene, ali njihovi efekti na stanovnike Mozambika i dalje su prisutni. Procjenjuje se da je više stotina ljudi nastradalo od nagaznih mina. Jedna od njih je i Celeste Munguambe, koju je samo jedan pogrešan korak učinio invalidom.

Konvencija o zabrani protupješadijskih mina na snazi je već 16 godina. Potpisale su je 162 države. Mine se sada rijetko koriste u oružanim sukobima. Međutim, neke države, poput Kine, nagomilale su milione.

“Prije zabrane korištenja nagaznih mina, od njih bi godišnje stradalo blizu 20.000 osoba. Sada je taj broj pao na blizu 900. Uspjeh Mozambika kao zemlje očišćene od mina mogao bi ohrabriti druge države jer je doista moguće ukoniti sve mine”, izvještava iz Johannesburga reporterka Al Jazeere Tania Page.

Ovo podmuklo oružje osmišljeno je da ubije ili osakati. Građani Mozambika su sada sigurni od mina, ali napori na uklanjanju mina u drugim državama, poput Šri Lanke, Angole i Kolumbije, nastavljaju se.

Izvor: Al Jazeera