Stopa ubistava naglo porasla širom SAD-a

Razlozi za neslavne brojke se razlikuju od grada do grada, ali niko ne zna šta je izazvalo taj trend (EPA)

Širom Sjedinjenih Američkih Država naglo je ove godine porasla stopa ubistava, a najmanje 30 velikih američkih gradova bilježi porast nasilnog kriminala, najnoviji su podaci New York Timesa.

Razlozi za neslavne brojke se razlikuju od grada do grada, ali niko, zapravo, ne zna šta je izazvalo taj trend, koji je prvi put registriran ovog ljeta i gdje najnoviji podaci pokazuju da Milwaukee ima najveću stopu rasta ubistava sa 76 posto u odnosu na godinu dana ranije.

U tom gradu u američkoj državi Wisconsin broj ubistava je porastao sa 59 prošle godine na 104 u ovoj godini, u St. Louisu 85 na 136 do sada u 2015, u Baltimoreu sa 138 na 215, u Washingtonu na 105 ubistava, što je povećanje od 44 posto u odnosu na 2014. godinu, prenosi Tanjug.

Ferguson efekt

Broj ubistava je također skočio u New Orleansu, Chicagu, Kansas Cityju, Dallasu, New Yorku i Philadelphiji, mada u manjoj mjeri, navodi BBC.

Nije jasno šta je moglo da dovede do naglog porasta broja ubistava i neki stručnjaci navode da se može pripisati Ferguson efektu odnosno teoriji da su policajci “povukli” iz svakodnevnog izvršenja, zbog straha da bi mogli biti krivično gonjeni u jeku nacionalne debate o osnovanosti upotrebe policijske sile i ranjivih rasnih odnosa u američkom društvu.

Međutim, drugi tvrde da, iako to može biti slučaj u nekim lokalnim sredinama poput S.t Louisa ili Baltimorea gdje su rasne tenzije vrlo visoke, to ne objašnjava fenomen na nacionalnom nivou.

Stručnjaci navode da su nasilna krivična djela uglavnom rezultat socijalnih faktora – veličine, populacije mladih, visine socijalno-ekonomskog siromaštva i socijalne neorganiziranosti u svakom pojedinačnom gradu.

Izvor: Agencije