Pentagon: Sjeverna Koreja bez izgleda protiv Seula

Oko 30.000 američkih vojnika raspoređeno je Južnoj Koreji (AP)

Sjeverna Koreja nema nikakvog izgleda za vojnu pobjedu nad Južnom Korejom i njezinim saveznicima, rekao je američki ministar obrane Ashton Carter nekoliko dana nakon što je bila snažno porasla napetost na Korejskom poluotoku.

“Moramo se uvjeriti da sjeverni Korejci razumiju da će uslijediti odgovor na svaku provokaciju i da nemaju nikakvih izgleda pobijediti Južnu Koreju i njezina američkog saveznika”, rekao je Carter.

On je odgovarao iz Pentagona na pitanja američkih vojnika iz cijelog svijeta, tjedan dana nakon napetosti koje su zamalo gurnule Korejski poluotok u oružani sukob.

Ključna uloga SAD-a

“Ta epizoda pokazuje koliko se brzo može razbuktati stanje sa Sjevernom Korejom”, naglasio je Carter, kako prenosi Hina.

SAD ima ključnu ulogu u obrani Južne Koreje nakon Korejskog rata okončanog 1953. godine.

Oko 30.000 američkih vojnika raspoređeno je u toj zemlji.

Sjeverna i Južna Koreja postigle su prošlog tjedna sporazum, nakon više od dva dana razgovora, o okončanju napetosti zbog kojih se Korejski poluotok našao na rubu oružanog sukoba.

Sjeverna Koreja optužila je u srijedu Južnu Koreju da sporazum kojim je okončana kriza predstavlja kao svoju pobjedu, istakavši da je to “kukavički”, te zatražila od Seula da bude “diskretan u riječima i djelima”.

‘Površno i kukavički’

“Ne postoji ništa površnije i kukavičkije nego opisivanje zajedničkog saopćenja o kome su se sporazumeli Sever i Jug kao pobedu jedne strane”, prenijela je sjevernokrejska državna agencija KCNA saopćenje Komisije za nacionalnu odbranu Sjeverne Koreje, preneo je Reuters.

Dvije Koreje postigle su sporazum poslije maratonskih razgovora posvećenih smirivanju tenzija.

Sjeverna Koreja izrazila je žaljenje zbog incidenta u kojem su, početkom augusta, u eksploziji mine povrijeđena dva južnokorejska vojnika.

Južna Koreja je pristala obustaviti propagandu protiv sjevernog susjeda, uz isticanje da će dvije Koreje pregovarati u Seulu ili Pjongjangu o nizu pitanja čije bi rješenje mogla poboljšati njihove odnose.

Izvor: Agencije