Neimaština, otkazi, izbjeglice čekaju novu vladu

Grci će u nedjelju, drugi put ove godine, birati novi saziv Parlamenta, odnosno treći put izaći na birališta, pošto su u julu birači referendumom odbacili novi plan reformi u zamjenu za nastavak finansijske pomoći Evropske unije i međunarodnih kreditora.

Na ovim izborima u Grčkoj čak devet stranaka ima dobre izglede da uđe u Parlament. To se u posljednjih 60 godina nije dogodilo u ovoj evropskoj državi. Na izbore izlazi ukupno 19 stranaka.

Ko god da oformi novu grčku vladu imat će ograničene političke opcije, zbog odredbi paketa pomoći potpisanog u augustu, koji primoravaju Atinu da uvede penzione reforme, nadzire rekapitalizaciju banaka i poveća poreze.

Javne kuhinje

Maria je jedna od mnogih koja je sa svojom porodicom ovih godina utočište pronašla u crkvi. Od kako je njen suprug, nekadašnji bankar, 2011. godine ostao bez posla, preživljavali su samo zahvaljujući pomoći svećenika. Već nekoliko mjeseci ponovo radi, u restoranu, ali i dalje jedanput mjesečno dolazi po pomoć kako bi prehranio svoju peteročlanu porodicu.

“Jedan euro, jedan euro! To je novac na koji je moja porodica spala 1. maja 2012. godine. Pamtit ću to zauvijek”, kaže Atinjanin Vasilis.

I njegova porodica je donedavno dolazila svaki dan u jednu od sada već stotinjak javnih kuhinja u Grčkoj, iz Atine javlja novinarka Al Jazeere Mirjana Hrga.

“Grčka se suočava s humanitarnom krizom i sve je više ovakvih mjesta i Grka koji traže pomoć”, dodaje.

Crkva dnevno diljem Grčke prehranjuje 250.000 ljudi.

“Dobro je što još niko odavde ne odlazi praznih ruku”, ističe svećenik Nektarios.

Prije krize 2010. godine 95 posto korisnika bili su stranci, a danas su 75 posto Grci.

“Tu eksploziju objašnjavamo kao cunami. Čujete da dolazi, vidite valove, ali tek kad prođe shvatite razmjere stradanja”, govori Kostis Demtsas iz udruženja Apostoli.

Izmučena država

U pravoslavnoj crkvi napominju da su svi dobrodošli, bez obzira na boju kože i religiju.

“Mi pokušavamo pokriti potrebe svih koji trpe zbog ove ekonomske situacije. Bez obzira na to jesu li izgubili posao ili su izbjeglice”, govori jedan od svećenika.

Bogata država posve je finansijski izmučena. Uz brojne imigrante već godinama, sada se bore i s ogromnim brojem izbjeglica koje ulaze u njihovu zemlju.

“Do sada imamo gotovo milion ilegalnih imigranata i od početka godine više od 200.000 migranata i izbjeglica”, govori Ioannis Mouzalas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Grčke.

Izbjeglice dijele ulice s Grcima beskućnicima i, za razliku od njih, žele odavde otići, kako kaže jedan mladić – u bolji život. Onima koji ovdje ostaju vrata crkve bit će siguran dom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Grci u nedjelju treći put ove godine izlaze na birališta. Ljevičarska Siriza i konzervativna Nova Demokratija vode tijesnu trku. S obzirom na novih 86 milijardi eura pomoći, Međunarodna zajednica s velikom pažnjom prati koliko će biti stabilna nova vlada. Prethodna je, ipak, pristala na teške uslove zajma koji podrazumijevaju i prodaju državne imovine.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO