Meksiko: Povratak ranjenih turista u Egiptu

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto posjetio je šest meksičkih turista ranjenih u zračnom napadu egipatskih snaga, nakon što su se vratili u Meksiko. Osam osoba je poginulo kada su egipatske snage sigurnost zabunom otvorile vatru na vozila koja su prevozila turiste.

Preživjeli turisti su na nosilima izneseni iz predsjedničkog aviona. Meksička Vlada je uložila dodatne napore da u državu čim prije vrati turiste koji su preživjeli zračni napad u pustinji. Egipatske snage su mislile da se radi o naoružanim pobunjenicima.

Ministri, koji su lično otputovali da preuzmu turiste, opisuju njihovo stanje kao kritično, ali stabilno. Od egipatske Vlade tražili su isplatu odštete povrijeđenima i porodicama šest ubijenih državljana Meksika.

“Incident u egipatskoj pustinji je bolan događaj, koji je zapanjio cijeli svijet. Ovaj neopravdani napad događaj je bez presedana i zbog toga nam je predsjednik naložio da naše državljane vratimo kući i zahtijevamo pravdu”, kazala je meksička ministrica vanjskih poslova Claudia Ruiz Massieu.

Nestanak studenata

Efikasna reakcija meksičkih vlasti, kao i zahtjev egipatskoj Vladi za brzu i detaljnu istragu, našao se na udaru kritika, jer, kako se tvrdi, uvodi duple standarde, iz Mexico Cityja javlja novinar Al Jazeere John Holman.

“U Meksiku se više od 25.000 osoba vodi kao nestalo, a vlasti nisu uspjele rasvijetliti ogromnu većinu slučajeva. Mnoge porodice žrtava ih optužuju za sporu reakciju, a često izostaje bilo kakva reakcija. Najkarakterističniji slučaj je nestanak 43 studenta koje je policija, u dosluhu s lokalnom bandom, otela prije gotovo godinu dana. Većina još nije pronađena”, navodi Holman.

Ove sedmice je došlo do navodnog napretka u istrazi. Uhapšen je izvjesni Gildardo Lopez, koji je navodno naredio da se studenti likvidiraju, a njihova tijela spale na deponiji smeća.

“Protiv Gildarda Lopeza je ranije raspisana potjernica za organizirani kriminal i otmice, a kako svjedoci tvrde, odgovoran je za kidnapiranje 43 nestala studenta škole u mjestu Ayotzinapa, u državi Guerero”, navodi komesar za državnu sigurnost Renato Sales.

S druge strane, prema rezultatima nedavno objavljene nezavisne istrage, utvrđeno je da nije bilo moguće spaliti toliki broj tijela na deponiji. Ovo je podiglo dodatne sumnje u istragu nadležnih organa, koja je već ionako bila na udaru kritika. Dvije tragedije – otmica studenata i napad u Egiptu, a još puno pitanja koja čekaju na odgovor.

Izvor: Al Jazeera