Grčka: ‘Mrtva utrka’ Syrize i Nove demokratije

Grčka se priprema za parlamentarne izbore. Grci će u nedjelju drugi put ove godine birati zastupnike, a treći put u 2015. godini izlaze na birališta, jer su u srpnju na referendumu odbacili novi plan reformi u zamjenu za nastavak financijske pomoći stranih kreditora.

Na ovim izborima čak devet stranaka ima dobre izglede da uđe u Parlament. To se u posljednjih 60 godina nije dogodilo u Grčkoj. Na izbore izlazi ukupno 19 stranaka.

Tko god da oformi novu grčku vladu, imat će ograničene političke opcije, zbog odredbi paketa pomoći koji su potpisalI u kolovozu, a koji prisiljava Atenu da uvede mirovinske reforme, nadzire rekapitalizaciju banaka i poveća poreze.

Preokret u utrci

Prema svim anketama, stranka ljevice Syriza bivšeg premijera Alexisa Tsiprasa i konzervativna Nova demokracija Vangelisa Meimarakisa u “mrtvoj su utrci”. Zna se, međutim, da nijedna od tih stranaka neće dobiti 38 posto glasova, potrebnih za većinu u Parlamentu od 300 zastupničkih mjesta.

No, preokret u utrci je nastao u petak navečer, kada su ankete pokazale blagu prednost od 2,5 posto glasova u korist Syrize, što podupire tvrdnje nekih analitičara da je skupina tihih pristaša spremna glasati za Syrizu. Na posljednjem skupu Tsipras je poručio da će pobjeda Syrize, stranke radikalne ljevice, biti “odlučujući rezultat” za Europu i “poruka” drugim zemljama podvrgnutima politici oštre štednje, i pritom naveo tri zemlje eurozone, Španjolsku, Irsku i Portugal.

S obzirom da Grčka treba podmirivati svoje obveze prema programu zajma od 86 milijarda eura, Europska unija priželjkuje da izbori završe stvaranjem široke koalicije, ali je suradnja Syrize i Nove demokracije malo vjerojatna, prenosi Hina.

Ali, Syriza i Nova demokracija, iako se obje obvezuju poštovati uvjete otplate zajmova, razilaze se u ključnim pitanjima reforma, kao što su liberalizacija tržišta rada, kolektivni ugovori i migrantska krize koja snažno pogađa Grčku.

‘Protiv “mržnje i katastrofe’

Ljevica je jedina nada da se održi “načelo solidarnosti u Europi” i da se bori protiv “mržnje i katastrofe”, rekao je Tsipras o izbjegličkoj krizi u petak i zapitao: “Hoćemo li Europu štednje, ili Europu solidarnosti i demokracije?”

Syriza isključuje bilo kakvu mogućnost velike koalicije s Novom demokracijom.

“Ključno pitanje na biračkom listiću jest hoćemo li imati naprednu snagu sa Syrizom, ili konzervativnu s Novom demokracijom”, ustvrdio je Tsipras.

Meimarakis je u kampanji isticao nevjerodostojnost Syrize, koja je u siječnju došla na vlast s obećanjem da će ukinuti mjere štednje, a onda okrenula kaput.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO