FOTO: Više od milion vjernika stiglo na hadž

Više od milion muslimanskih vjernika stiglo je do sada u Meku iz cijelog svijeta, kako bi izvršili duhovno putovanje hadž.

Kao jedan od najvećih godišnjih skupova na svijetu i centralni stub islamske vjere, ovo putovanje za cilj ima čišćenje duša vjernika od grijeha i dovođenje ih bliže Bogu.

Mnogi godinama čekaju za šansu da dođu u Meku, bilo da je riječ o prikupljanju potrebnog novca za put, ili o čekanju da dobiju dozvolu pošto su duge liste aplikanata iz cijelog svijeta.

Svaka država ima određeni broj ljudi kojima može odobriti hadž.

Ove sedmice vjernici u Velikoj džamiji u Meki, najvećoj džamiji na svijetu, pripremaju se za hodočašće koje počinje 22. septembra.

Mashra, 29-godišnja nastavnica sa Filipina, i njena 22-godišnja prijateljica Ruhuna govore kako je njih dvije ‘izabrao Allah’ da mlade obave hadž. Njihovo putovanje, koje ih je koštalo po 180.000 pesosa (3.900 dolara), platili su njihovi roditelji [Basma Atassi / Al Jazeera]

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Avion s prvom grupom hadžija iz Bosne i Hercegovine odletio je večeras sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Buduće hadžije ranije su ispraćene ispred džamije “Kralj Fahd” u Sarajevu. Ukupno 1.411 vjernika iz BiH ove će godine u Meki obaviti svetu islamsku dužnost Hadž. Iz sigurnosnih razloga svi će putovati isključivo avionima. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO