Afrička unija suspendirala Burkinu Faso

Nakon vojnog udara u Burkini Faso, Afrička unija je suspendirala njeno članstvo u toj organizaciji i najavila sankcije protiv vođa vojnog udara, ukoliko na vlast ne vrate prelaznu vladu.

Ljekari u glavnom gradu Burkine Faso Ouagadougouu zbrinuli su desetke građana povrijeđenih u protestima nakon vojnog udara.

“Došli smo posjetiti povrijeđene, kako bismo utvrdili ko je sve nastradao u ovoj krajnje žalosnoj situaciji. Vidjeli smo rane od metaka, a mnogi su pregaženi vozilima. Uzeli smo njihove podatke i brojeve telefona”, rekla je aktivistica Safiatou Lopez-Zondo.

Svjedoci tvrde da su napadači lojalni vođi vojnog udara otvorili vatru kako bi razbili demonstracije.

“Puno su pucali. Otvorili su vatru. Čak su ušli u dvorište moje kuće”, rekao je Janos Guingane, povrijeđeni stanovnik Ouagadougoua.

Udar su izvršili pripadnici predsjedničke garde odani bivšem predsjedniku Blaiseu Compaoreu. On je svrgnut u velikim demonstracijama u oktobru prošle godine, nakon što je na vlasti proveo 27 godina.

Izbori odloženi do daljnjeg

“Borit ćemo se do kraja, golim rukama ako treba. Generalu Gilbertu dajemo 72 sata da preda vlast, u protivnom krećemo u akciju. Pobrinut ćemo se da živ ne izađe iz Burkine Faso”, navodi Dieu Donne Subega, stanovnik Ouagadougoua.

Prelazna vlada je pripremala opće izbore zakazane za idući mjesec. Vođe vojnog udara tvrde da izbori neće biti demokratski, jer je političarima bliskim Compaoreu zabranjeno kandidiranje na izborima. General odgovoran za vojni udar kaže da će izbori biti održani, kad se za to steknu uslovi.

“Ne želimo jačati našu snagu, ne želimo ostati na vlasti. Želimo samo uraditi ono što je zaista neophodno, uprkos onom što neki misle”, kazao je general Gilbert Diendere, vođa vojnog udara.

Ujedinjeni narodi su osudili vojni udar, a Afrička unija je vođama vojnog udara dala rok do utorka, 22. septembra,  da vlast predaju prelaznoj vladi. U protivnom, mogu očekivati zabranu putovanja i zamrzavanje sredstava.

Izvor: Al Jazeera