Ubijeni vjernici u napadu na vojnu bazu

U napadu pakistanskih talibana na zračnu bazu pored Peshewara i u razmijeni vatre koja je uslijedila je ubijeno najmanje 43 osobe, navode izvori.

Ovo je najkrvaviji napad u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što je pokrenuta ofanziva protiv talibana. 

Pakistanska vojska je saopćila da je poginuo najmanje 21 pripadnik snaga sigurnosti i pet civila koji su radili u vojnoj zračnoj bazi Badaber, te da je ubijeno 14 napadača.

Pakistanska armija je saopćila da je napad počeo u zoru u blizini grada Peshawara i da su vojnici brzo opkolili napadače.

U tom napadu talibani su napali džamiju unutar baze i ubili najmanje 16 vjernika, usmrtivši i jednog kapetana, prenosi Tanjug.

Napad talibana

Odgovornost za napad je preuzela talibanska grupa Tehreek-e-Taliban, navodeći u elektronskoj pošti poslanoj novinarima da je njihova samoubilačka jedinica izvela akciju, prenio je AFP.

Francuska agencija je javila da je napadnuta baza Badaber, 10 kilometara južno od Peshawara, te da je uslijedila žestoka borba, u kojoj je ranjeno najmanje 10 vojnika.

Peshawar je pretrpio najgori teroristički napad u historiji Pakistana u decembru, kada su talibani ušli u jednu vojnu školu i ubili više od 150 ljudi, većinom djece.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO