Stotine gradova duhova u Kaliforniji

Na spomen Kalifornije, pomislimo na Hollywood ili Silikonsku dolinu. Međutim, ova savezna država ima i svoje drugo, manje glamurozno lice. Po završetku zlatne groznice, stotine gradova je napušteno.

Ballarat u saveznoj državi Kaliforniji. Nije to običan grad. To je grad duhova, bez telefona i mobilnog signala. Čak i bez televizije, a nema ni poštu.

Ali, u Ballaratu je Rocky Novak. Već 11 godina jedini je stanovnik tog gradića. Nastoji sačuvati historiju nekada perspektivnog i divljeg rudarskog mjesta, koje je prije više od 100 godina bilo na vrhuncu zbog eksploatacije minerala.

“Ovo su stare originalne fotografije grada iz 1898. godine. A ovo je fotografija starog hotela ‘Callaway'”, istakao je Novak.

Muzej na otvorenom

Gradić je danas muzej na otvorenom… Nije u najboljem stanju, ali nekoliko starih objekata još prkosi zubu vremena. Unutra se još nalaze originalni predmeti.

“Rocky Novak predstavlja posljednju liniju odbrane da se od zaborava pokuša otrgnuti ovaj djelić američke historije, koju su mnogi zaboravili. Da njega nema, ovo mjesto bi se zasigurno ugasilo”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Gabriel Elizondo.

“Da niko ne živi ovdje, ovo mjesto bi nestalo za sedam dana. Zato što bi ga jednostavno opuhali. Da ovdje niko ne živi, sve bi odnijeli za manje od jedne sedmice”, zaključio je Novak.

Procjenjuje se da je samo u Kaliforniji gotovo 250 napuštenih gradova.

Izvor: Al Jazeera