Sirijska beba ranjena gelerom u majčinom stomaku

Beba je rođena carskim rezom, a potom joj je uklonjen geler iz obrve (Facebook/Aleppo City Medical Council)

Na internetu se pojavio videosnimak koji prikazuje sirijski ljekarski tim koji spašava jednu trudnicu i njeno nerođeno dijete nakon što su ranjeni gelerom.

Snimak je objavilo Gradsko vijeće grada Halepa na društvenoj mreži u petak i na njemu se vide ljekari kako vrše carski rez na ženi kako bi se ona porodila.

Kćerka je potom oživljena, a dio gelera je izvučen iz njene obrve.

Nije jasno iz videosnimka gdje se incident desio, no autori objave na Facebooku snimak su propratili tekstom da su i majka i dijete živi i u dobrom stanju.

Autor objave je također za napad, u kojem su majka i dijete ranjeni, okrivio „kriminalni režim koji pokušava zaustaviti život u gradu Halepu“, te da je riječ o napadu granatom.

Napadi iz helikoptera

Halep je najveći sirijski grad i podijeljen je između sirijskih opozicijskih boraca, boraca sirijske Vlade i kurdskih snaga.

U gradu se vode žestoke borbe između sukobljenih strana i sirijski režim cilja pobunjenička područja u zračnim udarima i napadima barel-bombama, a tom prilikom poginulo je na hiljade civila.

U maju, sirijska vojska ubila je 75 osoba u napadima barel-bombama u dva različita dijela provincije Halep.

U ovim napadima se izbacuju bareli (burad) ispunjeni eksplozivima iz helikoptera koji nadlijeću kuće u području. Korištenje takvih taktika smatra se nelegalnim po međunarodnom pravu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

John Kerry poručio Sergeju Lavrovu da će to dovesti do širenja sukoba, Moskva smatra da se samo tako može pobijediti ISIL.

Published On 16 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO