Sirijska beba ranjena gelerom u majčinom stomaku

Beba je rođena carskim rezom, a potom joj je uklonjen geler iz obrve (Facebook/Aleppo City Medical Council)
Beba je rođena carskim rezom, a potom joj je uklonjen geler iz obrve (Facebook/Aleppo City Medical Council)

Na internetu se pojavio videosnimak koji prikazuje sirijski ljekarski tim koji spašava jednu trudnicu i njeno nerođeno dijete nakon što su ranjeni gelerom.

Snimak je objavilo Gradsko vijeće grada Halepa na društvenoj mreži u petak i na njemu se vide ljekari kako vrše carski rez na ženi kako bi se ona porodila.

Kćerka je potom oživljena, a dio gelera je izvučen iz njene obrve.

Nije jasno iz videosnimka gdje se incident desio, no autori objave na Facebooku snimak su propratili tekstom da su i majka i dijete živi i u dobrom stanju.

Autor objave je također za napad, u kojem su majka i dijete ranjeni, okrivio „kriminalni režim koji pokušava zaustaviti život u gradu Halepu“, te da je riječ o napadu granatom.

Napadi iz helikoptera

Halep je najveći sirijski grad i podijeljen je između sirijskih opozicijskih boraca, boraca sirijske Vlade i kurdskih snaga.

U gradu se vode žestoke borbe između sukobljenih strana i sirijski režim cilja pobunjenička područja u zračnim udarima i napadima barel-bombama, a tom prilikom poginulo je na hiljade civila.

U maju, sirijska vojska ubila je 75 osoba u napadima barel-bombama u dva različita dijela provincije Halep.

U ovim napadima se izbacuju bareli (burad) ispunjeni eksplozivima iz helikoptera koji nadlijeću kuće u području. Korištenje takvih taktika smatra se nelegalnim po međunarodnom pravu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO