SAD: Otvoreni smo za razgovore sa Rusijom

SAD tvrdi da su ruski tenkovi viđeni u Siriji (AFP)

Bijela kuća priopćila je da je otvorena za ograničene razgovore sa Rusijom nakon raspoređivanja ruskih vojnika i teškog naoružanja u ratom razorenoj Siriji.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je rekao da bi SAD mogao prihvatiti rusku ponudu za pregovore sve dok su u pitanju “taktičke, praktične rasprave”.

Zbog sumnji da Rusija nastavlja podržavati sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kritičari Baracka Obame su sigurni da će odluka biti odbačena.

Nije bilo odmah jasno bi li to bila rasprava vojske ili civila i na kojoj razini, prenosi Tanjug.

Vojni dijalog između Rusije i SAD-a suspendiran je 2014. godine zbog ruske aneksije Krima.

Destabilizirajuće i kontraproduktivno

Bijela kuća je priopćila da će koristiti pregovore kako bi pozvala Rusiju da fokusira svoje akcije u Siriji na borbu protiv skupine Islamska država Irak i Levant.

Ruske vlasti su dugo prikazivale Assadovu vojsku kao bedem protiv pobunjenika, uključujući i ISIL, i poslale vojnu opremu i stručnjake da ojača svoju poziciju.

Vlasti u Washingtonu vide Assada kao glavnog krivca za građanski rat u Siriji, u kojem je ubijeno oko 240.000 ljudi i raseljeno otprilike četiri milijuna.

“Nama je jasno da će ruske vojne akcije unutar Sirije, ako budu korištene za podupiranje Assadovog režima, biti destabilizirajuće i kontraproduktivne”, kazao je Ernest.

“To sve govori da dugo nismo mogli dočekati konstruktivne doprinose Rusa koaliciji protiv ISIL-a”, rekao je on, dodavši da je to razlog zašto su i dalje otvoreni za taktičke i praktične razgovore sa Rusima kako bi osigurali dalje operacije koalicije protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije


Povezane

John Kerry poručio Sergeju Lavrovu da će to dovesti do širenja sukoba, Moskva smatra da se samo tako može pobijediti ISIL.

Published On 16 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO