Rusija šalje vojsku ako Sirija zatraži

Washington je iznenađen rusko-iranskim koracima o rješenju sirijskog sukoba (EPA)

Glasnogovornik ruskog Predsjedništva Dmitrij Peskov je izjavio da će čelnici Rusije raspravljati o mogućem slanju vojnika u Siriju ako bi iz Damaska stigao takav zahtjev.

Peskov je novinarima kazao da će Rusija razmotriti moguće slanje ruskih vojnika u Siriju ako tamošnje vlasti zatraže pomoć Moskve u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant, prenijela ja agencija Anadolija.

“Ako vlasti u Damasku pošalju zvanični zahtjev da angažiramo naše vojnike u borbi protiv ISIL-a, u okviru naših bilateralnih odnosa ćemo razgovarati o ovoj temi”, potvrdio je Peskov.

SAD nema strategiju

Ministar vanjskih poslova Sirije Waled al-Moallem ranije je izjavio da postoji mogućnost da Damask zatraži od Rusije da pošalje svoje vojnike koji bi učestvovali u borbi protiv terorizma u Siriji.

Njemački radio Deutsche Velle naveo je da najnovije ruske vojne aktivnosti u Siriji smanjuju nade za diplomatsko rješenje sukoba, dok se Washington suočava s dilemom i mora donijeti odluku da li mu je Sirija važna ili nije.

Poslije razgovora s Moskvom, Teheran je najavio da će narednih dana početi provoditi politički plan za rješavanje sirijskog sukoba, navodi agencija Tanjug.

Washington je, navodi njemački radio, iznenađen tim koracima.

To nije prvi put da su vojne aktivnosti Moskve u Siriji u posljednje vrijeme izazvale iznenađenje.

“Nisam upoznat ni s kakvom prethodnom najavom Sjedinjenim Američkim Državama kada je reč o tim dodatnim aktivnostima Rusije”, izjavio je glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby.

Treći poziv Lavrovu

Poslije toga je američki državni sekretar John Kerry, u razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, ponovio da je SAD zabrinut zbog akcija Moskve.

To je bio njegov treći poziv Lavrovu u roku od deset dana.

Sada se, ukazuje njemački radio, pojavilo i to saopćenje iz Teherana.

Zvaničnih reakcija iz SAD-a još nema.

Izvor: Agencije