Hiljade oboljelih od denga groznice u Jemenu

Dječak zaražen virusom denga groznice je samo jedan od mnogih stanovnika Taiza koji pristižu u gradske bolnice sa simptomima te bolesti. Bolnice u tom ratnom području nisu ih u mogućnosti sve primiti, pa mnogi po hodnicima čekaju da im se ukaže neophodna medicinska pomoć.

Nadaju se da će ubrzo biti zbrinuti, jer akutni oblik ove bolesti kod mnogih izaziva gubitak krvi. Pomoć za sve, ipak, neće tako brzo doći, jer je rat umanjio kapacitete bolnica u opkoljenom gradu.

“Grad je ranije proglašen ugroženim područjem. To znači da je Taiz trebao biti u fokusu međunarodnih i lokalnih organizacija. Očekivali smo da će neko doprijeti do ovih bolesnika i spasiti ih”, kazao je ljekar Ahemd Dumeini.

Lijekova za terapije je sve manje. Aktivisti optužuju pripadnike pokreta Husi i Salehove lojaliste koji kontroliraju sve prilaze gradu da ne dozvoljavaju ulazak konvoja s neophodnom medicinskom pomoći.

Novih 1.000 slučajeva

“Ulazak lijekova je obustavljen. Dio medicinske pomoći je blokiran u obližnjem gradu. Ranije su nam oduzeli veću količinu lijekova. Opsada grada doprinosi rastu broja oboljelih”, istakao je humanitarni aktivista Abdurrahim Al-Samii.

Rat i zarazne bolesti postale su sastavni dio života stanovnika Taiza. Žive u teškim uslovima, a gradsko područje je izloženo svakodnevnom granatiranju. Iako većinu oboljelih čine djeca, patnja nije zaobišla ni najstarije među njima.

“Preostalo nam je samo da molimo Boga da nam pomogne.To je jedino što imamo.”

Bolnice bilježe sve veći broj oboljelih od denga groznice. Samo u posljednja dva mjeseca prijavljeno je više od 1.000 novih slučajeva. Mnogi bolesnici nisu preživjeli.

“Ko preživi napade Husa, umrijet će od denga groznice. Ovo je slogan akcije kojom lokalna humanitarna organizacija želi ukazati na širenje ove bolesti. Za uspješno liječenje oboljelih neophodna je pomoć međunarodnih organizacija”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Hamdi Bukkari.

Izvor: Al Jazeera