Burkina Faso: Smrtonosne ulice nakon državnog udara

Nakon državnog udara u Burkini Faso, zapadnoafričke države šalju delegaciju na pregovore sa generalom koji je izveo udar i zatvorio predsjednika i premjera prelazne vlade. Juče su najmanje tri osobe ubijene na protestima protiv udara kojeg su izvele vojne snage.

Nemiri na ulicama Ouagadougoua. Pucnji odjekuju dok demonstranti koji se protive državnom udaru bježe sa ulica glavnog grada Burkine Faso.

“Narod je počeo izlaziti na ulice. Ispred smo vidjeli vojno vozilo koje se zaletilo pravo u ljude, a onda su otvorili vatru i počeli ubijati“, rekao je jedan od svjedoka.

„Dižemo glas protiv egoističkih interesa predsjedničke garde, koja ubija civile i prijeti narodu”, poručuje građanin Ouagadougoua.

Situacija se dramatično promijenila nakon prošlogodišnjih protesta koji su primorali predsjednika Blaisea Compaorea da odstupi nakon pokušaja da zadrži vlast poslije 27-godišnje vladavine. Prijelazna vlada je pripremala izbore zakazane za naredni mjesec. Ali elitna predsjednička garda je izvršila državni udar u srijedu. General koji stoji iza prevrata tvrdi da će se izbori održati, samo nekad kasnije.

„Razgovarat ćemo sa svim akterima, političkim partijama i civilnim društvom nakon čega ćemo utvrditi dinamiku aktivnosti za ubrzane predsjedničke i parlamentarne izbore. Ne želimo jačati našu snagu, ne želimo ostati na vlasti, želimo samo uraditi ono što je neophodno da se uradi, uprkos onom što neki misle“, navodi general Gilbert Diendere, vođa državnog udara.

Sumnja u političku zavjeru

General Gilbert Diendere je bio komandant predsjedničke garde i dugogodišnji savjetnik bivšeg predsjednika. Nije poznato gdje se Compaore nalazi, što dovodi do sumnje u političku zavjeru. Mnogi su zabrinuti da predsjednička garda uopšte ne želi održavanje izbora.

„Od kada je Burkina Faso stekla nezavisnost ‘60-ih godina prošlog vijeka, vojska je držala sve poluge vlasti. Osjećaju se ugroženo jačanjem demokratije. Stvari su jednostavne. Smatraju da će, ako dozvole da se održe pošteni i demokratski izbori, njihova uloga oslabiti i neće više imati centralnu ulogu u politici i ekonomiji zemlje“, kazao je Nii Akuetteh, Klub afričkih imigranta.

Ujedinjene nacije su oštro osudile državni udar. Privremeni predsjednik i premijer privremene vlada i dalje su u pritvoru, a državne granice zatvorene i zračni saobraćaj je prekinut. Sva ova dešavanja dovode u pitanje demokratsku tranziciju Burkine Faso.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Vojska Burkine Faso je objavila da je preuzela kontrolu u zemlji, nekoliko sedmica prije predsjedničkih izbora.

Published On 17 Sep 2015

Demonstranti protiv dolaska vojske na vlast, nakon što je predsjednik Blaiese Campaore pobjegao u Obalu Slonovače.

Published On 02 Nov 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO